Startsida / Inlägg

”Warcraft” – världens mest framgångsrika spelfilm

av Effie Karabuda
Cybernatural

”Warcraft” har lyckats slå alla rekord när det gäller spelfilmatiseringar. Totalt har den dragit in hela 3 miljarder kronor sedan premiärdagen.

”Warcraft” är en spelfilm fylld av fanservice för de mest inbitna ”WoW”- och ”Warcraft”-spelarna – men rent dramaturgiskt och manusmässigt är den ganska långt ifrån Oscars-värdig. Trots det dåliga mottagandet från kritiker världen över, har Duncan Jones verk ändå kammat hem förstaplatsen som den mest sedda spelfilmatiseringen någonsin.

Tidigare var det ”Prince of Persia” som satt högst upp på tronen med sina 2,7 miljarder kronor – som ”Warcraft” nu har gått om på knappt någon månad. Det visar sig att intäkterna till Jones film främst kommer från Kina (1,6 miljarder kronor), samtidigt som responsen har varit betydligt sämre i Blizzards hemland USA. Det tyder på att marknadsföringen och målgruppen för spelfilmer definitivt kommer att anpassas mer till den österländska publiken framöver.

Om jag ska vara lite krass nu… Hur svårt är det egentligen att klå ”Prince of Persia”, ”Tomb Raider” eller ”Angry Birds”? Det här är egentligen inget att jubla över. ”Warcraft” framstår som rena rama mästerverket jämfört med vad vi gamers tidigare har behövt genomlida i biosalongerna. När filmer som ”Warcraft” börjar tävla med konkurrenter som ”The Amazing Spider-Man” eller ”Djungelboken” – då kan vi bli imponerade på riktigt.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB