Startsida / Inlägg

”Outlast 2” förbjuds i Australien – på grund av sexuellt våld

av Effie Karabuda
outlast_2

Det blir ingen fortsättning på överlevnadsskräcken ”Outlast” i Australien. Ett par grova sexuella våldsscener hindrar spelet från att släppas.

Det var tänkt att ”kiss i brallan”-läskiga ”Outlast 2” skulle släppas världen över den 25 april. Men nu vägrar Australien att hålla sig till planen. Landets regeringsstyrda nämnd som sköter klassificering av bland annat spel, har bestämt sig för att inte ge skräckäventyret en åldergräns. Vilket gör att titeln indirekt förbjuds och inte kan lanseras.

Anledningen till varför nämnden inte vill ge ut Red Barrels verk är framför allt en specifik scen som har väckt starka reaktioner. Huvudkaraktären hallucinerar och hamnar i en orgie med sin fru och en kvinnlig varelse – där nakenhet, blodskvätt och ofrivilligt samlag anses vara alldeles för olämpliga inslag för spelarna.

Det enda sättet för utvecklarna att ändå kunna publicera sitt spel i Australien, är om de klipper bort de mest brutala delarna. Då finns det i alla fall en chans att ”Outlast 2” får en åldersgräns på 18 år.

I slutändan ligger allt i händerna på skaparna, tänker jag. Antingen kan man köra en ”Hotline Miami” och inte bry sig ett piss om vad någon auktoritet bestämmer och behålla spelet som det är. Eller så är man lite mer av ett frö för vinden som inte vill förlora pengar och gör därför om upplevelsen.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB