Startsida / Inlägg

”Smash Bros”-communityt samlar in 200 000 kronor – till Nicks sjukhusräkning

av Effie Karabuda
nicksmashbros
Foto: gofundme/Nintendo

Nicholas McGuire fick en hjärtattack under den svenska ”Smash Bros”-turneringen Beast 7. Nu skramlar fightingspelets community ihop pengar till hans vård. 

Den 19 februari hade fans från världen över samlats i Göteborg för att delta Europas största ”Super Smash Bros”-turnering – Beast 7. Stämningen var på topp. Men mitt under en intensiv match vände allt. Kanadensaren Nicholas McGuire, mer känd som ”Ministry” i fightingspelskretsar, fick en hjärtattack och föll ned på marken. En klaff i organet hade slutat fungera på grund av hans medfödda hjärtfel, rapporterar sajten Kotaku.

Publiken var i chock, men agerade snabbt. Folk började flytta på bord och tv-apparater som var i vägen – allt för att hinna rädda kompisen Nick. Någon ringde en ambulans samtidigt som en annan deltagare knackade på hos lokalen bredvid och hittade en defibrillator.

”Varje minut kändes som en evighet. Det var riktigt läskigt”, säger topprankade ”Melee”-spelaren Amanda ”Armada” Lindgren till Kotaku.

Till slut lyckades en person göra hjärt- och lungräddning och ”Ministry” fördes till intensivavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han kommer att behöva genomgå två operationer och få en hel del sjukgymnastik, meddelar han själv på sin insamlingssida.

McGuire, som flyttat till Göteborg, hade ett arbetstillstånd och en sjukförsäkring som gick ut den 13 februari – bara en vecka innan hjärtattacken. Därför är han nu personligen skyldig att betala för all vård. Men ”Super Smash Bros”-communityt har valt att hjälpa till.

Just nu drar flera gamers ett stort lass och samlar in pengar till vård för sin vän. Bland annat Jason ”Mew2King” Zimmerman välgörenhetsstreamar på Twitch för att få ihop några slantar som kan betala för utgifterna. Bara på ett par veckor har man lyckats bunkra upp med flera tusen dollar. På gofundme.com ligger beloppet på strax över 23 000 dollar, vilket är ungefär 200 000 kronor. Den totala räkningen är dock skyhög. McGuire behöver 1 340 000 kronor för att kunna betala för alla kostnader.

Ändå är killen från Kanada vid gott humör. ”Varje dag förvånas jag över mängden stöd från allihopa”, förklarar spelprofilen från sjukhuset. Systern Katherine är också överraskad. ”Det är fantastiskt att se hur människor som inte ens känner Nick ändå möts som en enda stor familj. Och jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur stor den familjen är”, säger hon.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB