Startsida / Inlägg

”House Flipper” är spelet för ”Extreme Home Makeover”-älskaren

av Effie Karabuda
houseflipper_
Foto: Empyrean/AP
Rate

House Flipper

Format: PC, Mac

Pris: Ca 160 kr

Utvecklare: Empyrean

Utgivare: Playway S.A., Frozen District

Renoveringsspelet ”House Flipper” förverkligar alla mina OCD-(mar)drömmar – samtidigt som det får mig att vilja skrika ”move that bus!”.

När jag kliver in i det skitiga blå trähuset är jag inte längre Effie. Jag är Ty Pennington. Den där överhurtiga amerikanska snickaren och tv-personligheten känd från ”Extreme Home Makeover” – vars enda uppdrag är att fixa saker.

I ”House Flipper” förvandlas jag till en doer. En riktigt renoverare. En sådan hyvens karl som andra anlitar för att ta hand om deras förfallna hem. Jag plockar upp läskburkar, tvättar fönster, moppar golv, vrider och vänder på möbler, river väggar och målar om. Min att göra-lista är inte att leka med. Här är det ex-pojkvänner som har stulit element och totalförstört sin före detta älskares hem, barnkammare som behöver förberedas och vardagsrum som ska kryddas till i färgen ”amarant”. Ingen uppgift är för stor eller för liten för en Ty-typ som jag.

houseflipper3

Det tar inte lång tid innan jag totalt omfamnar min nya roll som handyman. Ska den där vasen stå till höger eller vänster om tv:n? Och mattan placeras under sängen eller bredvid? Hm, kanske borde sminkbordet stå två millimeter längre ifrån den gamla byrån. Det är mycket som ska övervägas – till den grad att jag nästan önskar att jag fick hjälp av ett slags ”Robinson”-öråd som kunde rösta bort mina dåliga idéer. Jag menar, att köpa rätt diskho kan kännas lika invecklat som att lösa Palme-mordet för någon med beslutsångest.

Men det är inte bara pillandet med detaljerna som lockar. Även grovjobbet har sin tjusning. Det är som att leva i en verklig ”före och efter”-bild där varje handling tar mig ett steg närmare tvångsmässig perfektion. I vissa lägen hade jag förvisso önskat att jag inte behövde fylla på min roller med färg varannan sekund, och att det kanske gick snäppet snabbare att svabba rent garaget. Å andra sidan är det just osexig diskbänksrealism som jag, och många andra, är ute efter i simulatorer.

houseflipper1

För även om “Extreme Home Makeover”-andan är överhängande i ”House Flipper” så är spelet trots allt en mindre blödig och mer terapeutisk upplevelse än tv-showen. Visst, jag hade gärna velat ropa ”move that bus!” medan tårarna rann i Anna Book-fart. Men jag är också oändligt tacksam över att slippa inreda rum i hundraprocentigt pirattema.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB