Startsida / Inlägg

Tysk åklagare tillåter hakkors i spel – för första gången

av Effie Karabuda
bundesfighter

Nazistiska symboler i spel har inte varit tillåtet i Tyskland sedan 90-talet. Men nu gör en åklagare undantag för ”Bundesfighter 2 Turbo”. 

Partiledare som ”Tekken”-slåss på pixliga retrobanor – med anti-semitiska budskap. Det satiriska webbläsarspelet ”Bundesfighter 2 Turbo” får behålla en nazistisk symbol efter ett beslut från en åklagare i Stuttgart, Tyskland, skriver föreningen Verband für Deutschlands Video- und Computerspieler.

Det kontroversiella spelet skapades inför förbundsdagsvalet i Tyskland och var tänkt att ge en bild av de olika partiledarna som tävlade om folkets röster. I ”Bundesfighter 2 Turbo” ger sig politikerna på varandra i blodiga slagsmål.

Alexander Gauland, partiföreträdare för rasistiska och högernationalistiska AfD, utför bland annat en attack i spelet där kroppen formas som ett spegelvänt hakkors. Gauland har själv inte kommenterat tolkningen.

I vanliga fall hade den tyska lagstiftningen inte släppt tyglarna utan strängt förbjudit hakkorset. Ända sedan det kom en dom mot ”Wolfenstein 3D” 1998 har man inte tillåtit nazistiska symboler i spelsammanhang. Detta innebär att bland annat MachineGames har behövt censurera innehållet i de tyska versionerna av sina titlar.

Symbolerna är däremot accepterade i andra kulturformer om det finns en koppling till satir, konst eller utbildning. Restriktionerna mot just spelmediet beror främst på att man under 90-talet uppfattade till exempel ”Wolfenstein” som väldigt verklighetstroget och därmed skadligt.

Nu verkar delar av det tyska rättsväsendet ändra uppfattning. En av anledningarna till åklagarens bestämmande är att ”Bundesfighter 2 Turbo” ville få unga människor att engagera sig i valet.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB