Startsida / Inlägg

INTRYCK: ”Black Desert Online”

av Effie Karabuda
blackdesert2

Effie har lagt händerna på det massiva MMO-rollspelet ”Black Desert Online” – men fastnade mest för att ändra hårfärger och pupillstorlekar.

”Black Desert Online” får en att känna sig som en… Har lite svårt att hitta orden här nu… Hm… JAG VET! Som en liten fis i världsrymden.

Fast Travel? Haha, överskattat! I det gigantiska MMORPG:et av koreanska Pearl Abyss får man antingen gå eller rida flera mil över långa slätter – men det är också det som är charmigt. Även om man känner sig pytteliten och obetydlig i de överbefolkade servrarna, så blir man också en klockren och integrerad del av själva spelvärlden.

Hur är det att spela då? Mekaniken är nästan ”Street Fighter”-liknande i och med knappkombinationerna som utövas i stridssekvenserna. Det är ett finurligt men också ganska överväldigande inslag för någon som jag, som trots allt är en ganska ovan PC-spelare (det går dock att spela med gamepad också).

Vad är det bästa? Att CUSTOMIZEA! Vilken fröjd! Aldrig någonsin har jag njutit så mycket av att få skräddarsy min karaktär in i minsta detalj. Jag kan dra upp käkbenen och ändra pupillstorleken på ett nästan ”The Sims”-liknande vis, eller leka runt med texturen och färgnyansen på håret. Utan att överdriva skulle jag kunna lägga fem timmar på endast detta moment.

Vad är det sämsta? Röstskådespeleriet. Tänk er en 20-årig hurtig grabb som försöker göra rösten till en sliten 80-åring. Ge mig en skämskudde, tack.

Något lite intressant var kanske de könsbestämda klasserna. Om man vill spela en krigare så måste man vara man, eller om man vill spela en valkyria (liknar en paladin) så måste man vara kvinna. Kvinnorna besitter förstås lite mer magiska och mystiska egenskaper – medan männen skriker och gormar och slår ner allt med en stor yxa. Nåväl. Man kan inte få allt här i livet. Även om min absoluta dröm hade varit en manlig trollkarl med så där axellångt mörkt hår, lite uppknäppt tygskjorta, iskalla genomträngande blå ögon… kanske brösthår som sticker fram… Eh, skoja bara. Eller…?

Ni hör ju själva varför jag valde att inte recensera det här spelet. Aja, tur att man har den självinsikten i alla fall.

Om ni har lust att kasta in er i ”Black Desert Online” och se hur ert sociala liv kommer att förfalla de kommande månaderna – varsågod! Finns ute nu på PC.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB