Startsida / Inlägg

Lättillgänglig fighting bjuder på glädjerus

av Effie Karabuda
pokken1
Rate

Pokkén Tournament

Från 7 år

Genre: Action, fighting

Format: Wii U

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Bandai Namco Games

Utgivare: The Pokémon Company

”Pokkén Tournament” är en blixtrande explosionsfest med en skräddarsydd fightingscen för casualspelarna. 

Som 7-åring klev jag upp tidigt på lördagsmorgnarna och bänkade mig framför tv:n för att glo storögt på ”Pokémon”. Redan då hade jag någon slags hemlig dröm om att få tävla med den elektriska Pikachu på en gedigen fightingbana – men det närmaste jag kom var att leka med en plastversion av figuren på IKEA-mattan i flickrummet.

De tidigare ”Pokémon”-spelen har centrerat kring turordningsbaserade strider, men nu har det tillkommit ett rappt fightingspel till serien. ”Pokkén Tournament” är en hybrid av arkadfightern ”Tekken” och klassiska ”Pokémon” – vilket visar sig i det typiska upplägget där jag väljer en figur att tävla med och möter en motståndare i ett hetsigt slagsmål. Till min hjälp har jag en extra pokémon som support med till exempel helande egenskaper eller attacker som kan slå ner fienden på långt håll.

Timingen är nyckeln till att vinna och jag växlar mellan att slå på olika avstånd och att skicka ut mitt signaturslag när det verkligen gäller. Självklart kan jag även blocka och göra kontra-attacker. Den största tillgången är kraftmätaren som fylls upp med ens burst – om jag sätter en burst-attack sjunker motspelarens hälsa i princip lika snabbt som temperaturen på midsommarafton.

pokken2

De olika spellägena har dock ojämna svårighetsgrader. I enspelarläget klättrar jag upp i ligorna och motståndet är förvånansvärt enkelt – nästan till den grad att jag tröttnar. Den främsta behållningen finns på onlinearenan där jag får ta mig an den riktiga utmaningen.

Som casualspelare är det busenkelt att kasta sig in i ”Pokkén Tournament”. Man ska inte låta sig avskräckas av en invecklad tutorial med en gällt pratande röstskådis som guidar en. I början klarade jag mig ganska långt på att trycka frenetiskt på alla knappar och blev själv förvånad när jag till sist hade hittat rätt i kombinationsträsket. Här finns ett utvecklat belöningssystem, en snabbhet och en lättillgänglighet som ännu en gång bevisar att Nintendo är mästare på att locka nybörjare till sin konsol.

Det känns nästan som att jag är otrogen när jag spelar med någon av de 16 karaktärerna som inte är Pikachu. Vår barndomsrelation växer sig bara starkare för varje match. ”Pokkén Tournament” kastar mig tillbaka till den genuina entusiasmen jag kände som 7-åring, och lyckas ta mig till nya fightinghöjder bortom IKEA-mattan.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB