Startsida / Inlägg

Valter Skarsgård – skådeSPELAREN

av Effie Karabuda
foto : magnus wennman : valter skarsgŒrd. intervju - han livestreamar tv-spel pŒ deltid och Šr med i laget nordic seals som tŠvlar i skjutarspelet rainbox six siege.
Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet

Valter Skarsgård livestreamar och tävlar i tv-spel på deltid vid sidan av skådespeleriet – men han vägrar att se sig själv som en underhållare.

För tio år sedan brukade Valter Skarsgård spela ”Call of Duty: Modern Warfare 2” med sina kompisar på gamingcentret Inferno Online i Stockholm, eftersom att de inte hade råd med egna datorer. Där tillbringade de tusentals timmar med att nattgibba och sätta åtta nukes på elva matcher.

Nu har Valter införskaffat sig en egen gamingrig. Sedan hösten 2015 är han med i Nordic Seals och tävlar på professionell nivå i bland annat skjutarspelet ”Rainbow Six: Siege” samtidigt som han livestreamar flera spel på sin Twitch-kanal.

Responsen över förväntan

– Responsen har varit snabbare än vad jag någonsin hade förväntat mig. Jag har ett gäng tittare som hela tiden kommer tillbaka och kollar, säger Valter.  

Inkörsporten till streamingvärlden var genom Youtube-gamern Tobias ”Tejbz” Öjerfalk som Valter köpte sin PC av.

– Jag har sett upp till honom sen jag var typ 12 år och blev så starstruck när vi träffades på ett event. Jag har ändå vuxit upp bland många skådespelare och kända människor, men det här var en helt annan grej. Idag är vi bra vänner.

Vägrar fejka

Streaming är något Valter alltid har velat göra, däremot är han långt ifrån lika uppstyrd som många andra streamare. Han vägrar att fejka och låtsas vara trevlig.

– Jag skulle inte orka vara någon annan och gå in i en slags roll när jag spelar. Det värsta skulle vara att göra ”PewDiePie”-grejen och sitta där och skrika. Det blir som något slags hittepå.

Valter berättar att ända sedan han gick i skolan har han aldrig försökt passa in någonstans eller ändra på sin personlighet – både på gott och ont.

– Visst kanske jag skjuter mig själv i foten… När någon i chatten snackar skit så snackar jag skit tillbaka och är lite dryg. Om man vill bli stor som streamare ska man nog inte bete sig så som jag gör.

Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet
Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet

Ett sätt att vara sig själv på

När man kollar på Valters streams kan man slås av en slags nonchalans som i grund och botten ändå är kärleksfull. Det känns som att han knappt lägger ner någon energi på att behaga tittarna – kanske är det just för att det andra jobbet som skådespelare går ut på att beröra och underhålla?

– När jag skådespelar får jag utlopp för karaktärer och streamingen fungerar snarare som ett sätt för mig att bara vara mig själv och jag känner inga krav på att vara “showig”.

Den inställningen kan trots allt ses som ganska priviligierad i en streamingvärld där många försöker försörja sig på spelandet.

– Det är sant att det är en lyx att kunna riskera att det skulle gå dåligt, eftersom att det här för tillfället mest ser ut som en hobby.

Skämtsamt otrevlig

Det kan vara anledningen till varför han vågar kalla sina tittare för idiots.

– Ofta är jag ganska skämtsamt otrevlig och kan säga sånt med glimten i ögat. De som förstår tar inte illa upp och jag har den jargongen med mina kompisar också.

Eftersom att streamen har lyckats locka till sig en grupp internationella tittare har det blivit ett medvetet val att prata engelska.

– En del kollar säkert bara för att de vet vem jag är sen tidigare på grund av mitt efternamn och kanske inte är så intresserade av spel. Men det är kul med tittare oavsett var de kommer ifrån. De flesta är ändå respektfulla och ställer inte frågor om mitt privatliv.

Tv-serie i Norrland

Just nu håller Valter på att spela in en tv-serie uppe i Norrland – något som har gjort att spelandet halkat efter litegrann.

– Jag älskar att skådespela men samtidigt är streamandet lika mycket av en dream come true. Det är bara att köra på så får vi se vart det leder mig.

Följ Aftonbladet Spela på Facebook och bli en del av vårt spelgäng! Få ett skojigare nyhetsflöde och en inblick i Effies gamerliv.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB