Startsida / Inlägg

”Hjälp! Jag kan bara vara ond i rollspel!”

av Effie Karabuda
20160120 Stockholm. Effie Karabuda. Foto: Jonas Eng
Nu är det dags för er läsare att ställa frågor till spelgurun Effie. Först ut är en fråga om ondska i rollspel. Är det osunt att spela som elak? 

Jag tar mitt jobb på fullaste allvar –  när jag säger att jag är er spelexpert så är jag er spelexpert. Att inta den här rollen betyder att jag finns där som en vän, ett stöd och nästan som en psykolog.

Vill du ventilera ut dina känslor kring en ”Dragon Age”-karaktär och undrar hur man kommer över en crush på Morrigan? Vill du få tips på vad för spel du ska lägga dina 300 spänn på? Eller vill du veta hur man hanterar ”Dark Souls”-frustrationen på bästa sätt?

Skicka in din fråga till effie.karabuda@aftonbladet.se eller skriv på Aftonbladet Spelas Facebook så hjälper jag dig.

Vi drar igång! Transparens är ju väldigt viktigt för mig som är en seriös speljournalist, därför ska jag medge att jag skrev den första frågan till mig själv… och den kanske råkar handla om mig själv också. Vem vet.

paragon or renegade

Fråga: Kära Effie, jag har ett problem. Varje gång jag sätter igång med ett rollspel vill jag spela godhjärtad och hjälpa andra – men det funkar aldrig! I ”Mass Effect” hamnar jag alltid i renegade-läget vad jag än gör. Det är som om det kommer naturligt för mig. Men jag vill ju vara snäll egentligen, vad ska jag göra?! Är jag knäpp som har den här dragningen? //Anonym

Effies svar: Älskade läsare, du är inte knäpp. Bara litegrann. Vissa kan se det som en nästintill psykotisk läggning att vilja ta död på allt och alla och skapa förödelse var man än befinner sig – eller så är det faktiskt ett otroligt sunt beteende. Istället för att ta ut dina aggressioner och hatiska sidor i verkliga livet så får du utlopp för dina mindre sympatiska drag i rollspelens värld. Skönt! Då slipper din omgivning dras med ett as som sprider dålig stämning. Det känns ju ändå som att du har en vilja att vara snäll, och det kanske visar sig IRL? Jag hoppas och tror det. Lycka till och omfamna ditt elaka alterego i rollspelens värld.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB