Startsida / Inlägg

”PewDiePie” ångrar gay-skämten

av Effie Karabuda

Efter sex år på Youtube erkänner ”PewDiePie” att han har blivit mognare och tar avstånd från de stötande skämten i sina tidigare videor. 

År 2010 startade Felix ”PewDiePie” Kjellberg sin Youtubekanal och fick snabbt ett stort följe tack vare ”let’s plays” av skräckspelet ”Amnesia”. Nu klagar vissa fans på att de saknar gamla ”PewDiePie” som var mer mer äkta och inte lika ansträngd – medan Kjellberg själv inte sörjer den tiden särskilt mycket.

”Jag skämtar fortfarande om dumma saker som jag inte borde, men förut förstod jag inte ens. Jag var så omogen och tyckte att skämt var roliga bara för att de var stötande. Jag brukade säga en massa idiotiska grejer.”, kommenterar Kjellberg i sin video ”Old vs. new PewDiePie” och syftar på när han kallat saker för ”gay”. Han kan till och med tänka sig att gå så långt som att censurera vissa gamla videor och ta bort titlar med ord som ”retarded”. ”PewDiePie” säger att han inte är stolt över sitt tidigare beteende, men är glad över att han har vuxit ifrån det.

Som svar på kritiken att han var mer genuin för några år sedan, säger Kjellberg att så inte är fallet. Förut kom hans lustighet inte fram på ett lika naturligt sätt – han kunde till och med klandra sig själv för att inte vara tillräckligt komisk och säga det rakt ut i en video.

Skärmavbild 2016-04-26 kl. 10.41.01

Dessutom anser han att det har skett en utveckling både rent tekniskt och underhållningsmässigt. Numera är han bättre på att sålla bort innehåll och spelar in i 4-6 timmar men låter videon endast vara cirka sex minuter lång. På den gamla goda tiden kunde han sitta med ett och samma pussel i ”Amnesia” i en timme utan att klippa i inslaget.

För någon (läs; jag) som skrev en krönika och kritiserade bland annat Kjellbergs ”that’s what she said”-skämt känns det på ett sätt betryggande att han kan inse sina snedsteg. Men visst var min krönika ganska hårt vinklad och jag hade nog aldrig skrivit den idag, precis som att ”PewDiePie” år 2016 aldrig skulle kasta ut gay-skämt på löpande band.

Det finns något fint i att följa en och samma person i fem år och se hur han utvecklas som underhållare men också som människa. Jag saknar inte gamla ”PewDiePie”. Förutom hans baby-face då. Det där skägget måste verkligen trimmas.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB