Startsida / Inlägg

Notch utnyttjar sin makt på fel sätt

av Effie Karabuda
Foto: TT

Minecraft-Notch kallar mansplaining för en sexistisk term och då tar det hus i helvete. Han förstår inte det olämpliga sättet han utnyttjar sin publika makt på.

Allt som skrivs på internet kommer förr eller senare att misstolkas – det fick ”Minecraft”-skaparen Markus ”Notch” Persson lära sig den hårda vägen. Han twittrade att mansplaining (när män förklarar saker för kvinnor) är en sexistisk term som används för att tysta män genom att skambelägga deras kön. Gamers världen över rasar. Någon kastar ur sig att hans ego växer i samma takt som hans bankkonto. En annan jämför honom med ett rövhål. Men framförallt har Notch (vars åsikter ständigt får mediautrymme) approprierat ett verkligt problem och vänt det till att det är synd om honom istället.

Notch försöker sedan ställa allt till rätta. Han säger att han står för jämställdhet och har schyssta värderingar. Men det spelar ingen någon roll när hans klumpiga uttryck bara ger föda åt de hatiska nättrollen – eller som journalisten Michael Gill så träffsäkert beskriver det; vilket slöseri att sitta på sin blockiga guldtron och sprida dumheter. För det är precis vad det är. Slösaktighet.

Tusentals barn och vuxna har Persson som sin förebild och får nu se honom trampa i klaveret. För många är besvikelsen enorm. Jag bryr mig egentligen inte om Notch är feminist eller ej och han behöver inte ens ta till sig mansplaining som begrepp, men att vara fullkomligt blind för konsekvenserna är en annan femma. Har han för lite att göra där inne i sin godissalong i Los Angeles-villan? Har han glömt att han fortfarande besitter oändligt mycket makt? Makt som nu går åt till att uppmuntra helt fel sida av diskussionen och får stora delar av gamingvärlden att vända sig emot honom.

Som spelskapare bär man på ett visst ansvar. Notch symboliserar Minecraft. Han når ut till nästan fyra miljoner följare på sitt twitterkonto och behöver tänka till två gånger innan han publicerar något. Det finns dessutom betydligt viktigare saker han skulle kunna lägga ner tid och energi på.

Persson borde ta chansen att lyfta andra utvecklare eller engagera sig i sina fans. Prova på det där med ödmjukhet. För nu framstår han bara som en gnällig miljardär.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB