Startsida / Inlägg

Även drömjobbet blir bara ett jobb till slut

av Effie Karabuda
effiekrönika

Folk gillar envisas med att kalla mitt jobb för ett drömjobb – men även en dröm blir till vardag. Det är inte längre lika lätt att hitta spel som får mitt hjärta att bulta.

Spelredaktör? Du måste ha världens bästa jobb! brukar folk säga till mig. Låt mig gissa, du antar att jag med morgonrufs och iklädd pyjamas sätter mig i soffgropen, skiter i att duscha, häver i mig sour cream and onion-chips och spelar igenom den hetaste titeln just nu som totalt omkullkastar mig. Helst sitter jag där i tio timmar i sträck medan lönen tickar. Slänger ihop en recension i all hast. Du kunde inte ha mer fel.

För fem år sen var det andra bullar. Jag vaknade, spelade hela dagen och gick och la mig för att sedan upprepa processen. Helgerna passerade i ett enda speltöcken. Men nu är det här mitt jobb. Jag recensionsspelar för att ge dig en rättvis bedömning, inte för att jag vill ha några roliga timmar för mig själv. Så fort jag sätter igång konsolen är anteckningsblocket uppe och pennan vässad. Likt en kirurg tar jag på mig mina plasthandskar och dissekerar in i minsta detalj för att hitta bristerna. Allt runtomkring stängs av och jag blir som förändrad. Kylig, hård och granskande. Min yrkesskadade sköld stöter bort alla spelens klyschor och förutsägbara knep. Den där varma inställningen är som bortblåst – vilket gör att det är nästintill omöjligt för mig att spela på fritiden då det känns som att jag hamnar i en arbetslunk.

Ofta tittar jag avundsjukt på folk i min omgivning som har funnit spelglädjen. De hurrar, hajpar och fangirlar. Var kan jag hitta den lusten? Men så plötsligt händer det. Stjärnorna lägger sig rätt och det slår fyrverkerier. Jag måste pausa det där halvdana recensionsspelet för att köra en match i Blizzards skjutaraction ”Overwatch”. Som blir sedan blir till två matcher. Som blir till tre. Det färgglada spektaklet går rakt in i mitt hjärta och jag kan omöjligen värja mig. Det är som om min egen Berlinmur totalt rasat ihop av en kraft som störtat ner i flera hundra kilometer i timmen.

Även en luttrad spelkritiker kan känna magin – det krävs bara att en hel barriär ska brytas ner först. Sen kan jag fälla precis lika många lyckotårar som alla andra gamers.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB