Startsida / Inlägg

Spel gör inte ditt barn till en mördare

av Effie Karabuda
csgoterrorist2

Hej förälder, ditt barn tar inte skada av våldsamma skjutarspel. Tvärtom kommer de att ge hen ett fantastiskt socialt liv som du inte bör sätta stopp för.

Du är inte ensam med dina tankar. Oändligt många gånger har föräldrar bett mig om tips på mindre våldsamma spel för sina barn. Mardrömsscenarion byggs upp. Vad händer om Felix spelar som terrorist i ”Counter-Strike” och helt plötsligt börjar dyrka Al-Qaida? Eller om Amina blir avtrubbad av ”Battlefield 4” och har noll sympati för riktiga krigsoffer? Din oro grundar sig i okunskap och du har absolut ingenting att noja över. Tro mig.

Min mamma kämpade länge med min Counter-Strike-beroende storebror. Han ropade ”headshot!” inifrån sitt sovrum klockan tre på natten och det gick inte att hindra honom. Inte ens när mina föräldrar använde ett inslag på nyheterna som ett skräckexempel – en kille hade inspirerats av skjutarspelet och började planera ett mord på granntanten, tills han slutligen lagt band på sig själv och insåg hur sjukt det hela var. Visserligen blev min bror lite skärrad av historien, men efter ett tag fortsatte han att spela som om ingenting hade hänt. En sak drog honom alltid tillbaka; gemenskapen.

Ditt barn skjuter inte av skallar för att det är kul. Okej, där ljög jag. Det ÄR kul – men absolut inte det roligaste. Själva glädjen ligger i den goda stämningen. Visst kan det låta motsägelsefullt då det råder en ganska barsk och sexistisk ton i många multiplayerspel som är online, men för det mesta vill folk egentligen bara vara vänner. Din son eller dotter är där för att spela med sina kompisar i verkliga livet, eller för att hitta nya bekantskaper som delar samma intresse.

Det fiktiva dödandet är blott en kuliss och fungerar som ett redskap för att utveckla ens sociala förmåga. Du kommer att göra ditt barn en otjänst om du tar bort skjutarspelen ifrån hen. Visst ska man alltid ha sin unges ålder i åtanke, men överbeskyddandet är ofta i onödan. Kolla bara på min blodstörstande brorsa – idag är han en känslig själ som lever på att dansa modern dans.

Ta’t lugnt. Släpp tyglarna. Kom ihåg att så länge du har uppfostrat ditt barn helt okej, så lär inte ett spel göra hen till en kallblodig massmördare.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB