Startsida / Inlägg

”League of Legends”-hackern slapp undan fängelsestraff – trots grovt bedrägeri

av Effie Karabuda
shanelol

23-åriga Shane Duffy dömdes till två och ett halvt års fängelse för att ha sålt personliga uppgifter från ”League of Legends”-spelare – men nu släpps han fri. 

Australiens ABC News rapporterar om den 23-åriga mannen Shane Stephen Duffy som lyckades undvika sitt fängelsestraff på hela två och ett halvt år. Duffy hade gjort stor skada i onlinespelet ”League of Legends” community och samlat ihop personlig information från över 5 miljoner spelare. År 2011 hackade han in sig i skaparna Riot Games datorer för att komma åt detaljer kring användarnas konton.

Åklagaren säger att Duffy inte är skyldig för själva hackningen, utan att han bara fick tag på en kopia av all information och använde det till försäljning. Men domen tyder på något annat.

Duffy startade en affärsverksamhet där han sålde tillgång till olika användarkonton i spelet. Domaren anklagar mannen för att ha utnyttjat konfidentiell information och använt den för att kunna utföra 194 transaktioner och tjäna ihop totalt 32 000 australiska dollar. Han hade även hackat Marc Merrills (VD för Riot Games) twitterkonto och skickat hotfulla mejl till spelstudion.

Efter ett insider-tips från FBI lyckades den australiska polisen göra en husrannsakan och kunde sätta Duffy på plats. Men trots den hårda fängelsedomen valde man ändå att släppa honom på fri fot – på grund av hans autism. Sedan ung ålder har han fått undervisning i hemmet och hans mamma har oroat sig över att han behöver medicinsk hjälp. Därför ansåg åklagaren att mannen inte kunde förstå konsekvenserna av sina handlingar och att han därför är en lagbrytare som inte bär på en lika stor moralisk skuld.

Det finns någonting i mig som går igång på dessa hackerberättelser. Jag ser mig själv svartklädd i en huvtröja framför en datorskärm, knappandes frenetiskt på tangenterna. Pillar med små och till synes oskyldiga koder som kan förändra ett enormt maskineri. Jag är underdogen som bryter mig igenom tjocka och övervakade väggar. Blir en master haxx0r. En undercover Lisbeth Salander med en hemlig agenda. Synd bara att jag skulle få ett episkt två och ett halvt års fängelsestraff som sedan slutar i en mesig frigivelse.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB