Startsida / Inlägg

Att spela i lag får mig att koka över

av Effie Karabuda
overcookedkronika

Säg inte åt mig vad jag ska göra! hör jag mig själv trotsigt skrika under en session av Overcooked. Att spela ihop med andra är bland det värsta jag vet.

Enligt mig själv är jag en väldigt fin människa. Och det kan vara svårt för mig att se mina osympatiska drag i vitögat. Därför är det på ett sätt tur att de ändå lyckas flyta upp till ytan på ett väldigt uppenbart vis – när jag spelar tillsammans med någon.

Skräckexemplet är matlagningssimulatorn ”Overcooked”, där upptill fyra spelare ska driva ett kök ihop. Man hackar potatis, slevar upp tomatsoppa, serverar kunder och diskar. Det låter som något en 10-åring skulle klara av – men för mig är det här helvetet på jorden. Efter sjuttioelva barnförbjudna svordomar gormar jag Stressa mig inte, sa jag!! Jag är PÅ VÄG! i min killes öra. Han ber mig snällt, men bestämt, att gå och sköta disken medan han tar hand om alla andra uppgifter. Det blir tydligen lättast så.

Hemmafester där folk får för sig att spela lite co-op-titlar som en stämningshöjare, har motsatt effekt på mig. Jag är oftast en mycket trevlig gäst, tills någon entusiastiskt ropar ska vi spela ’Sports Friends’?!. Det är ju inte ett dugg kul att låta någon annan ta kommandot och styra! Jag kan själv. Ingen ska få ta sig rättigheten att kommunicera med mig och störa min upplevelse. Samma inställning har jag till multiplayerspel – så fort någon babblar i ”Overwatch”-röstchatten fryser jag till is och dubbelkollar att min mikrofon är avstängd. Låt. Mig. Vara.

Det brister i min samarbetsförmåga av en enda anledning: spel är inte team building. Jag tar min tillflykt till konsolerna för att slippa umgås och förhålla mig till andra människor. Grupparbete i all ära – men då måste det vara i rätt sammanhang, som till exempel i jobbet. Spel är min oas. Min terapi. Ensamvargen i mig ylar efter att få möta ett annat universum på egen hand. Tänk dig själv att du sitter med ”Harry Potter”-serien och tre personer hänger över axeln på dig och försöker läsa i samma takt. All ashtanga och zen försvinner på nolltid.

Nästa gång ni frågar om jag kan tänka mig att vara med i ert lag… Gör inte det.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB