Startsida / Inlägg

Förlorat ”Rayman”-spel till SNES återfunnet – efter 24 år

av Effie Karabuda
raymansnes

Det för länge sedan förlorade ”Rayman”-spelet till konsolen SNES har hittats och väckts till liv. Såhär skulle vår plattformshjälte sett ut om han var gjord av pixlar.

Den franska Ubisoft-utvecklaren Michel Ancel var med och skapade den ikoniska ”Rayman”-serien på 90-talet – och innan dess hade han arbetat på en ännu äldre version av det omtyckta plattformsäventyret. ”Rayman” skulle ha släppts till klassiska SNES, men gick vilse på vägen till releasedagen. Spelet blev aldrig färdigt och har i stället legat någonstans i Ubisofts arkiv och samlat damm.

För bara några dagar sedan verkade det som att retroupplevelsen var borttappad för alltid. Ancel la upp en bild på spelet på sin instagram och trodde att han aldrig mer skulle få återse sitt verk.

Tro det eller ej, men pixlarna var faktiskt aldrig försvunna likt tårar i regnet (herregud, vilken drama queen den där Ancel är). Efter 5 dagars sorgetid var vår spelveteran på fötter igen – starkare än någonsin. Instagramrapporteringen fortsatte och det visade sig att ”Rayman”-skaparen lyckats få tag på den heliga gamingartefakten. Dock oklart hur och var han funnit den. Men vem bryr sig… Ancel förenades till slut med sin älskling! Incroyable!

Den första ”Rayman”-titeln släpptes till Playstation och Atari Jaguar år 1995, men var alltså egentligen tänkt att spelas på SNES, enligt Unseen64. Sajten har också publicerat bilder från den franska tidningen Pix’N’Love som visar hur verket såg ut från början.

raymanretro

Som ett inbitet fan av serien kan jag absolut uppskatta att en sån här nostalgisk gömma får möta dagsljuset. Men helst av allt vill jag faktiskt ha ett sprillans nytt spel av ”Rayman Origins”-kaliber att se fram emot.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB