Startsida / Inlägg

”Paper Mario: Color Splash” är som en trevlig fikastund

av Effie Karabuda
papermario2
Rate

Paper Mario: Color Splash

Från 7 år 

Format: Wii U

Pris: Ca 549 kr

Utvecklare: Intelligent Systems

Utgivare: Nintendo

”Paper Mario: Color Splash” och dess mysiga färgskvättande begår inga större misstag. Enda problemet är att spelet rör sig i samma takt som min 99-åriga farmor.

Vad kan egentligen gå fel? En pappersversion av Mario som studsar runt och sprider ett spektrum av färger kan väl knappast uppröra någon? Om man inte är svårflörtade Effie som hatar allt som heter glädje. Skämt åsido, ”Paper Mario: Color Splash” kommer förmodligen att överleva på marknaden tack vare den glättiga framtoningen, men lär inte bli en dundersuccé – på grund av det såsiga tempot.

Dialogrutor som tar längre tid att klicka sig igenom än Krzysztof Kieślowskis filmserie ”Dekalogen” borde förbjudas. Särskilt i ett spel riktat till barn. I varje hörn av det färgdränerade Prism Island väntar en pappers-Toad som vill bli dränkt i kulörer av min målarpensel (läs: hammare). Så fort jag räddat den lilla svampfiluren spyr han ut haranger av onödig fakta. Likaså alla andra varelser jag stöter på. Lägg sedan på oroliga musikslingor samt tutorials som rör sig lika snabbt som ett SJ-tåg i januaritrafiken, och sammanbrottet är nära.

papermario3

Stridssystemet lider av samma pensionärshastighet och envisas med att använda sig av turbaserade fajter. Till mitt förfogande har jag ”battle cards” som jag kastar ut på små shy guys. Det kan vara isiga blommor, tre skadade skokängor eller ett kraftigt hopp. Ju mer jag fyller dessa kort med färg, desto starkare blir mina attacker. Det här är ett tidsslukande moment som hade mått bättre av att utföras i realtid. Utöver all action ska jag även knäcka hjärnnötter genom att klippa ut kartongdelar från spelmiljön, hoppa över olika hinder och sedan fånga stjärnor i slutet av varje bana.

Trots skavankerna är Nintendos nya färgsprutande äventyr inte en besvikelse. Det görs inga enorma snedsteg som tar bort charmen från den ”aaaww”-framkallande grafiken, variationen i bandesignen och de finurliga pussellösningarna. ”Paper Mario: Color Splash” är som en kopp Earl Grey. Småmysigt och med en välbekant smak. När man har lagt undan de sura lemoncurdkakorna och bara har tevattnet kvar, lyckas det faktiskt bli en rätt så trevlig fikastund.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB