Startsida / Inlägg

Stämningsfulla ”Mafia III” vågar beröra tunga ämnen

av Sonia Hussain
mafia02
Rate

Mafia III

Från 18 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Hangar 13

Utgivare: 2K Games

”Mafia III” har brister i sin enformiga action, men bjuder samtidigt på något väldigt ovanligt i spelens värld – ett soldränkt Louisiana med ett riktigt samhällsdjup.

Året är 1968 och jag glider omkring i min glänsande, nattsvarta bil. Solen håller på att gå ner över New Bordeaux, på radion sprakar Otis Redding och jag är ett steg närmare att döda den italienska maffiabossen Sal Marcano.

Lincoln Clay är äntligen tillbaka på amerikansk mark efter att ha upplevt hemskheterna i Vietnamnkriget. Planen är att snabbt säga hej hallå till hans polare i New Bordeaux och sedan sticka vidare till Kalifornien. Inte en dålig idé, tänker Clay. Clay tänker fel. Efter ett misslyckat (eller lyckat, om du frågar Sal Marcano) bankråningsförsök byts drömmarna om Kalifornien ut mot en hård verklighet fylld av hämnd, blod och explosioner. No more Mr. Nice Guy.

”Mafia III” är i grund och botten precis vad jag förväntar mig av en uppföljare – jag ska förflyttas från punkt a till b i snygga bilar och fightas igenom scener som tagna ur ”Goodfellas”. Actionsekvenserna är en stadig mix av smygarstil och skjutande, även om de är något svåra med en handkontroll (tack aim assist!). Personerna jag slåss mot är tyvärr orealistiskt sugna på att avslöja när de ska kasta molotovs eller ladda om magasinet. Efter ett tag börjar strukturen på uppdragen kännas repetitiv och lite tröttsam.

mafia01

Men ”Mafia III” handlar om så mycket mer än att bara glassa runt i en De’Leo och jaga maffiabossar – det här är en story om hämnd, familj, hat, sorg och rasförakt. 60-talet i fiktiva New Bourdeaux är präglat av samma rasism och klassklyftor som i verklighetens Louisiana, vilket porträtteras i alltifrån gatuskyltar till dialoger. Spelskaparen Hangar 13 tar avstånd från allt detta i en välformulerad öppningstext. Om det rättfärdigar rasistiska skällsord i spel får någon med tolkningsföreträde avgöra, men att historien tillåts vara komplex och återspegla något mer än bara pistolpangande lyfter spelet till nya höjder.

Om man bortser från de monotona spelmomenten är ”Mafia III” en otroligt intressant och kreativt uppbyggd upplevelse, som plockar extrapoäng för ett helt fantastiskt soundtrack. 101 handplockade låtar från 60-talet ackompanjerar mig i De’Leon, och får mig att vilja ta en särskild omväg i solnedgången bara för att lyssna på radion.

Sal Marcano kan vänta. Jag vill höra en låt till. Och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge – ha det i minnet när det 48 GB stora Mafia III lägger sig i nedladdningskön.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB