Startsida / Inlägg

Bästa barnspelen just nu till mobil och surfplatta

av Effie Karabuda
barnspel

Letar du efter något som kan hålla dina småbarn sysselsatta medan du får lite tid över för dig själv? Här är flera tips på roliga spel för de yngre. 

Alla barnspel är förstås på svenska (trots trailers på engelska).

markSago Miniflygplan 

Ålder: 2-4 år

Format: iOS, Android

Utvecklare: Sago Sago

Djuren från ”Sago Mini”-serien har satt sig bekvämt i sitt flygplan och är redo för start. Spelaren får styra 10 olika fordon som har 2-3 platser vardera att leka runt i. Planet följer fingrets rörelser och under resans gång hinner man både spräcka ballonger, rusha förbi regnbågar eller till och med skjutas upp i rymden och besöka främmande planeter. Det finns varken text eller tal, eftersom att de skojiga ljudeffekterna är huvudattraktionen.

markMoomin Quest Kids

Ålder: 4 +

Format: iOS, Android

Utvecklare: Odd Comet Games

Här är ett nytt Muminäventyr med våra mest älskade karaktärer – Mumin, lilla MySnusmumriken och många fler. Mumin är på jakt efter den läbbiga Isfrun och ska ta reda på varför vintern ännu inte har kommit. I snabba fingerfärdighetsövningar bland snöiga landskap och dimmiga berg ska man pricka rätt block, undvika fällor och utmana sina reflexer. Appen är barnanpassad vilket innebär att föräldrar kan ställa in svårighetsgraden. Spelet är också roligt för vuxna som vill ha ett lättsamt tidsfördriv (jag kan ha råkat fastna i ca 1 timme…).

markPettsons Uppfinningar 3

Ålder: 6-8 år

Format: iOS, Android

Utvecklare: Filimundus

En riktigt omtyckt klassiker som var vanligast på PC när jag var liten, men som nu har gjort en övergång till mobilen och paddan. På Pettsons gård finns det 36 uppfinningar i 6 olika områden som ska kluras ihop. Man får montera alltifrån ett Pariserhjul i vedboden till en väckningsmaskin med hjälp av ett äpple, en hund och lite färg. Förutom att det är kul att mata små grisar med bullar med hjälp av en hemmagjord mackapär, är det också bra för barnens logiska tänkande att lära sig mer om fysik och kreativitet.

markToca Life: Vacation (2-8 år)

Ålder: 2-8 år

Format: iOS, Android

Utvecklare: Toca Boca

”Toca Life”-serien är ett dockskåpsliknande äventyr där man leker fritt med flera karaktärer i olika verklighetstrogna miljöer. I semesterversionen kan man röntga bagage på flygplatsen, gå på strandpromenader, undersöka hotellets matbuffé eller kanske starta vattenkrig. Spelaren får utforska utan någon som helst stress och kan låta fantasin styra upplevelsen. Dessutom är Toca Boca duktiga på att få in mångfald bland sina färgglada figurer.

markReggy’s Play Date

Ålder: 4-8 år

Format: iOS, Android

Utvecklare: Peppy Pals

Ett spel som är en lite mer modern version av dåtidens populära Tamagotchi. Man får ta hand om hunden Reggy, bli hans vän och underhålla honom. Det främsta målet är att göra Reggy glad genom att läsa av hans känslor. Genom 3D-touch på iOS kan man klappa hunden och ge den en massa kärlek. Man kan kittla honom med en fjäder, skrämma honom med en hårtork eller lattja runt med en boll. Det här är inte ett spel med konkreta uppdrag eller sysslor, utan tanken är snarare att barnen ska få chansen att lära sig mer om empati och emotioner.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB