Startsida / Inlägg

10 viktigaste sakerna att veta när du köper VR-glasögon

av Effie Karabuda
vrlista
Foto: Valve/Google

Är du sugen på att punga ut sedlar för ett par fräsiga VR-glasögon? Stopp och belägg! Först måste du kolla in den här listan för att undvika de största bluffarna… 

mark1. Tekniken har många barnsjukdomar

Virtual reality hade nog behövt ungefär fem år till i utveckling för att kunna ge oss glasögon som lever upp till våra förväntningar. Visst är VR-äventyren ofta indragande, men de drabbas också av kornighet och är otympliga att manövrera. Den som är smart sitter stilla i båten och väntar tills utvecklarna har hunnit lära sig av sina misstag och släpper en mer finslipad produkt.

mark2. HTC Vive är bäst just nu

Valves glasögon är inte bara bekvämast av alla, utan förhöjer VR-känslan något otroligt tack vare de fria ytorna man spelar i. Förutom att sitta i soffan och spela eller stå på en och samma plats, kan du röra dig i ett rum på upp till 4,6 x 4,6 meter. Det innebär att när du går runt på riktigt, så tar du dig framåt i själva spelet. Det minskar rejält på kräkreflexerna och gör upplevelsen mer verklighetstrogen.

htcvive

mark3. Du kan bli illamående

Om du brukar bli åksjuk av berg- och dalbanor eller bilfärder så kan VR ställa till det för dig. Personligen klarar jag bara av att spela vissa titlar i max 15 minuter innan huvudvärken och illamåendet slår till. Därefter kan yrseln hålla i sig i flera timmar. Det är som värst när jag själv sitter ner, men åker snabbt framåt i spelet. OBS: Det är som sagt väldigt individuellt.

eagleflight2
I ”Eagle Flight VR”, där man är en örn(?) som flyger över Paris, behövde jag ha en hink i närheten ifall att… ja, ni vet.

mark4. Var beredd på ett sladd-kaos utan dess like

Din tv-bänk kommer aldrig att vara densamma efter att VR-headsetet har tågat in. För tro mig, det är inte bara ett par prydliga glasögon som ligger lite stylish bredvid konsolen. Nej, nej. Nu får du ytterligare 5 sladdar att peta undan bakom platt-tv:n samtidigt som du försöker dölja processorn som ingår i Playstation VR. Säg hejdå till din framtida medverkan i Sköna Hem.

sko%cc%88nahem
VR-trassel är så långt ifrån shabby chic du kan komma.

mark5. Samsung Gear VR saknar ett spännande utbud

Några Galaxy S6/S7-ägare där ute har kanske funderat på att införskaffa ett par matchande VR-glajjor till mobilen? För ungefär 1400 kr kan du få betrakta fiskar på nära håll eller se en Coldplay-konsert i 360 grader. Barnen kan också få leka runt i ”Adventure Time”-världen. Men efter ett tag blir Samsung Gear VR inte så mycket mer än en rolig gimmick med en alldeles för kort livslängd. Det behövs ett bredare och mer innovativt utbud för att man inte ska tröttna efter några timmar.

gearvr
Förlåt men är det här en Ken-docka? Eller en kanske en ”Äkta människor”-hubot?

mark6. Förvänta dig inte HD-kvalitet

I tider då kraftiga konsoler med 4k-upplösning står stadigt på butikshyllorna, är det nästan larvigt hur lågupplöst virtual reality faktiskt är. Det är som om spelen var gjorda för Playstation 2 år 2000. 

mark7. Playstation VR är inte värd dina pengar

Det känns som att Sony har stressat fram en produkt som är orimligt dyr (ca 4790 kr) med tanke på vad man får. Alla barnsjukdomar som jag tidigare nämnt är paketerade i Playstation VR – illamående, oskärpa, kornighet och brist på intressanta speltitlar som inte bara anammat ”träffa den här bollen med ditt huvud”-konceptet. ”Batman: Arkham VR” gör i och för sig hjälmen lite mer åtråvärd.

psvr2

mark8. Google Cardboard är ett riktigt budgetkap

En hel del medier har börjat anpassa sig till dessa kartongliknande glasögon som går att fynda för mindre än en hundring. Man är alltså dumsnål om man inte köper hem den här uppfinningen. Det enda som krävs är en tillhörande smartphone och vips kan du se allt i 360 grader! Perfekt för att uppleva konserter, online-reportage eller tv-sändningar. Ofta kan du få en Google Cardboard på köpet i olika tidningsprenumerationer eller abonnemang – så håll utkik. 

googlecardboard

mark9. VR är mycket dyrare än du tror

Virtual reality kräver nästan alltid något mer än bara glasögonen – vilket höjer prislappen ordentligt. Både Oculus Rift, Playstation VR och HTC Vive blir till exempel roligare om du införskaffar speciella rörelsekontroller som kan kosta upp till 1000 kronor. Dessutom behövs en relativt ny tv, en kamera och en kraftig dator eller konsol. Bli inte förvånad om kalaset landar på över 10 000 kronor…

yodacash

mark10. Det kan ta lång tid innan du får hem dina glasögon

I och med det höga trycket på VR finns det ingen garanti för att du får hem dina glasögon när du önskar dig. Det var som allra värst precis vid releasedagen för till exempel Playstation VR, men även nu kan det ta ett tag innan alla webblager får in tillräckligt många exemplar igen. Beställ därför i god tid om det är en födelsedagspresent eller julklapp.

(mark11. Den här listan skrevs av en VR-skeptiker)

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB