Startsida / Inlägg

Anställda på spelstudion Crytek får inte betalt – igen

av Effie Karabuda
crytek2

Nya klagomål trillar in från Crytek-anställda som inte har fått lön på flera månader. Det här är andra gången det tyska spelföretaget inte kan betala sin personal. 

Den tyska studion Crytek, som har gjort sig känd för bland annat ”Ryse: Son of Rome” och ”Crysis”-serien – har haft en hel del ekonomiska problem genom åren. Nu slår ännu en kris till. Kritiken från de anställda sprids som en löpeld på sociala medier och Reddit, där utvecklarna skriver att deras löner har uteblivit i över en månad. Dessutom har utbetalningarna drabbats av flera förseningar det senaste halvåret.

En heltidsanställd berättar för sajten Polygon att personalen inte har fått betalt på två månader, och att lönen regelbundet försenats upp till 2-4 veckor i fem månader. Enligt Kotaku har några redan lämnat företaget, samtidigt som många andra hotar att lämna. En liten del av teamet hoppas fortfarande att studion kan återhämta sig.

Crytek befann sig i samma läge för två år sedan, då de inte heller hade möjlighet att bekosta sin verksamhet. Det ledde till att de omorganiserade och sköt upp lönerna för att undvika konkurs. Studion skar ner rejält på arbetskraften och sålde projektet ”Homefront: The Revolution” till konkurrenten Deep Silver.

I dagsläget fokuserar utvecklarna mest på virtual reality-spel och har släppt titlar som ”The Climb” till Oculus Rift och ”Robinson: The Journey” till Playstation VR. Vi får hoppas att framtidssatsningen kan hjälpa till att lösa Cryteks nuvarande problem.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB