Startsida / Inlägg

Playstation sponsrar spelutvecklingsläger för tjejer

av Effie Karabuda
playstationtjejerspel
Foto: Sony och Liverpool Geek Girls/We are Tech North

Bara en fjärdedel av alla som arbetar i spelbranschen är tjejer. Nu vill Playstation vända trenden – genom att lära unga tjejer att skapa spel.

Det har länge varit ont om kvinnor i spelindustrin, särskilt på positioner som inte sköter marketing eller PR. Enligt The International Game Developers Association är en fjärdedel (22 %) av alla som arbetar i spelbranschen världen över kvinnor. I Storbritannien är situationen ännu värre. The Internet Advertising Bureau rapporterade 2014 att 13 % av alla brittiska utvecklare är kvinnor, varav 3 % är programmerare.

Playstation ser det som sin uppgift att ge tjejer en inkörsport in i gamingvärlden. Konsolgiganten sponsrar därför ett träningsläger i spelutveckling för flickor i åldrarna 11-14 år i Liverpool, England. 28 februari drar en sex veckor lång kurs igång som hålls av organisatören Liverpool Geek Girls som arbetar med att få fler kvinnor teknikintresserade.

”Det finns en ojämn könsfördelning inom vår tekniksektor och vi måste börja agera nu för att kunna garantera ett mer balanserat och inkluderande yrke i framtiden. Det är fantastiskt att jobba i spelbranschen, så vi borde aktivt uppmuntra unga kvinnor att söka sig till den genom att inspirera, peppa och göra det möjligt för dem att nå sina drömmar. Genom att stötta Liverpool Girl Geeks tror jag att vi arbetar mot det här kulturella skiftet.”, säger Michelle Tilley på Playstation.

Lektionerna under lägret kommer att handla om programmering, virtual reality, förebilder och karriärer inom industrin. 400 stycken barn kommer att få möjlighet att ansöka.

Tjusigt, Playstation! I Sverige har vi också sett ett otroligt intresse bland flickor för teknik och spel. Kolla bara på Teklafestivalen som släppte in flera hundratals deltagare förra året (OBS! min syster startade projektet och jag har arbetat med det för SVT = inte alls objektiv) som fick lära sig att koda, forska om rymden och hur man producerar musik.

Jag tror att de här separatistiska forumen behövs för att tjejer ska känna sig trygga i att utforska okända områden, utan att några killar tar fokus. I nuläget behöver vi lyfta kvinnor mer än män – som ett steg närmre till att förhoppningsvis kunna låta de båda könen mötas på ett event inom några år.  Men först behöver vi nå jämställdhet.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB