Startsida / Inlägg

Svenska studion Massive gör spel av filmsuccén ”Avatar”

av Effie Karabuda
avatarmassive

Nu ska världens mest inkomstbringande film bli spel. Och det är Malmö-studion Massive som har fått uppdraget att jobba med James Camerons stora hit. 

Skånska Massive Entertainment har tagit sig an ett riktigt mastodontprojekt. Under de kommande åren ska företaget förvandla fyra nya ”Avatar”-filmer till ett enda spel, avslöjar Sydsvenskan.

År 2009 hade ”Avatar” premiär och blev otroligt populär tack vare sin 3D-teknik och framtidsporträttering. Ingen annan film i hela världen har dragit in så mycket pengar som James Camerons verk. Sci-fi-dramat utspelar sig 2154 när människan har tvingats kolonisera och exploatera månen Pandora.

Massives uppgift blir att skapa alla ikoniska vattenfall, djungelliknande oaser och varelserna Na’vi i sin spelmotor Snowdrop. Producenten för både ”Avatar” och ”Titanic”, Jon Landeau, ser fram emot att ge fansen möjligheten av utforska planeten på ett helt nytt sätt.

– Du hamnar ofta på platser i spel där det finns osynliga gränser, men vår förhoppning är att öppna upp en värld som utvecklar sig alltmer och då kan vi bara jobba med de bästa som våra partner. Och det handlar alltid om personerna bakom tekniken. Teamet på Massive vill verkligen förstå vår idé och det vi redan har fått se är fantastiskt. De är verkligen experter på det här, förklarar Jon Landeau i en exklusiv intervju med Sydvenskans näringslivssida 8till5.

Samarbetet med stjärnregissören är nära – ”Det vi gör går direkt till James Cameron”, som Massives vd David Polfeldt väljer att beskriva det. Svenskarna har varit på plats flera gånger i Kalifornien för att vara med på möten.

– Vi har haft många diskussioner, ovanliga diskussioner. Det har handlat mycket om vilken filosofi vi har. Vilken roll vi tycker att sagor har i vår tid. Vilket ansvar man har som entertainers och sagoförfattare. Där har vi många gemensamma åsikter, berättar Polfeldt för Sydsvenskan.

I en promotionfilm som släpptes nu ikväll säger Cameron själv:

– Det här är det rätta teamet att skapa liv åt Pandoras skönhet.

Förutom att Massive får en fantastisk merit på sitt CV, blir spelet också en önskan som går i uppfyllelse för många anställda – särskilt för Polfeldt. Han säger att han blev inspirerad redan när han såg filmen och vill dyka ännu djupare i ett interaktivt Pandora. Men kraven är höga.

– Det vi skapar nu måste inte bara vara riktigt bra, utan det ska vara perfekt. Det måste vara det bästa som någonsin gjorts. Och vi har många veteraner här i huset som är mogna för den utmaningen. Nu ska vi driva mediet till en ny nivå.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB