Startsida / Inlägg

Switch förväntas sälja lika bra som Wii

av Effie Karabuda
switchvswii

Nintendo ser redan pengaregnet framför sig. Chefen Tatsumi Kimishima tror att nya konsolen Switch kommer att säljas i över 100 miljoner exemplar – precis som Wii.

Det var lite mer än tio år sedan Wii släpptes, men vi minns det som igår. Den revolutionerande känslan av att plocka upp en handkontroll, låta den följa med i våra rörelser och se hur spelet reagerar. Vi spelade tennis, åkte snowboard och körde bil. Nu hoppas Nintendo på att återuppliva den där magiska ”det här är framtiden”-ögonblicket med kommande konsolen Switch.

Företagets ordförande Tatsumi Kimishima är säker på sin sak. Den nya hårdvaran kommer att lyckas minst lika bra som Wii, uppger han i den japanska dagstidningen Nikkei. 2006 års konsol såldes i mer än 101 miljoner exemplar världen över, och är därför inte helt lätt att slå. Men om man tänker på föregångaren Wii U:s katastrofsiffror med 13,5 miljoner sålda enheter – ser det hela betydligt ljusare ut.

Kimishima förutspår succén av en enda anledning: Switch erbjuder ett nytt sätt att spela på, vilket Wii också gjorde.

Om du frågar Master Effie, som fick prova på konsolen för några veckor sedan i Frankfurt, bådar det hela gott. Jag blev snabbt förälskad och uppskattade att konsolen bjöd in till lek och gemenskap. Däremot är Switch en lite mer invecklad historia än Wii med både sin bärbara och stationära profil, samtidigt som handkontrollerna är multi-funktionella. Det finns en risk att flexibiliteten kan tolkas som alldeles för komplex och skrämma bort en del casualgamers.

Jag tror inte att Nintendos nya påfund kommer att bli en lika självklar framgångssaga som Wii, men den lär ändå flåsa den gamla megahiten i nacken.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB