Startsida / Inlägg

”Zelda: Breath of the Wild” gör att jag vill döpa mitt barn till Link

av Jesper Englin

zeldarecension

Rate

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Från 12 år

Format: Nintendo Switch, Wii U

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Nintendo

Utgivare: Nintendo

”Zelda: Breath of the Wild” sätter en ny standard. Inte bara för sin serie eller genre – utan för hela spelmediet.

Okej, jag erkänner. Jag är världens största ”Zelda”-fanboy. Mitt favoritspel är ”Ocarina of Time” och min son hade hetat Link i mellannamn om min fru inte hade satt ner foten. Jag är till och med lite kär i hjälten med grön luva.

”Breath of the Wild” är pang på rödbetan med sitt flörtande. Samma sekund som jag kliver ut i Hyrule har jag redan fallit pladask. Rent estetiskt är det ett av de allra vackraste spelen jag någonsin har sett – lite som om Studio Ghibli och Nintendo har åkt på en lång smekmånad tillsammans. Solstrålar som speglas i isen, gräs som sakta vajar i vinden och glittrande forsar som ringlar fram över landskapen.

Det är en fröjd att utforska varenda vrå av världen. Två minuter efter att jag lämnat den första grottan lägger jag märke till en snötäckt bergstopp i fjärran. Jag hoppar dödsföraktande på hala stenar över en isande flod och lagar en kryddig omelett som skydd mot kylan. Tjugo minuter senare står jag högst upp på berget och spanar triumferande ut över halva världen.

botw5

Äventyret har en sanslös förmåga att väcka min nyfikenhet. Det känns ofta som att jag egentligen inte borde kunna göra vissa saker – men när jag provar visar det sig nästan alltid att det går. Till exempel när jag inte använt en rustning i kampen mot minusgraderna och får en varm tunika som belöning. Spelet tittar på mig som en stolt förälder ser på sitt barn. Skrattar förtjust och omfamnar mig. Det är så uppmuntrande och tillåtande att jag blir alldeles varm.

Varje beståndsdel genomsyras av lekfullhet. Vid ett tillfälle råkar jag väcka två sovande fiender och upptäcker i samma veva en bikupa i ett träd alldeles bredvid. Jag skjuter en pil på kupan. Den faller ner och bina börjar ilsket att jaga mig. I stället för att ta mig an dem rusar jag förbi fienderna i full fart – varpå bina attackerar dem istället. Spelet är proppfullt av sådana här stunder. Varje ingivelse uppmuntras och Hyrule känns dynamiskt på ett sätt som förbluffar mig gång på gång.

botw6

På förhand var jag orolig över att musiken och ljuddesignen skulle få en mindre betydande roll i ett ”Zelda” som utspelar sig i en helt öppen miljö. Istället är det precis tvärtom. De avskalade pianoslingorna och försiktiga flöjterna prickar precis rätt ton och förstärker den vackra, vilda känslan.

Det som gör spelet unikt i jämförelse med andra vidöppna upplevelser är att det känns lika välproducerat som ett linjärt actionspel, samtidigt som det erbjuder stor frihet. Utan att vara det minsta påträngande knuffar spelet mig ständigt i ryggen i jakt på nästa äventyr där borta uppe på krönet.

”Zelda: Breath of the Wild” lyckas inte bara springa om ”Ocarina of Time” och bli min favorit i serien – det är också en av de bästa titlarna jag någonsin har spelat. Kanske att nästa barn får heta Link ändå.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB