Startsida / Inlägg

Funktionsnedsatt streamer blev retad i ”Counter-Strike” – då donerade tittarna tusentals kronor

av Effie Karabuda
bahrizcs

Adam ”Loop” Bahriz har ett genetiskt talfel och blev därför hånad och utkickad av sitt team under en livesänd ”CS”-match. Men han fick ett enormt stöd av tittarna. 

17-åriga Adam ”Loop” Bahriz har kört skjutarspelet ”Counter-Strike” sedan 2013 och började streama sitt spelande 2015. Under hela sitt liv har han lidit av HSAN – en åkomma som påverkar nervsystemet och har gett honom problem med hörseln, synen och gjort så att många av hans tänder trillat bort. Det kan därför ”låta lite konstigt” när han pratar, som Bahriz själv beskriver det. Det har däremot inte hindrat gamern från att fortsätta med sin favoritsyssla.

I början av en ”CS”-match brukar ”Loop” informera sina lagkamrater om att han lider av ett genetiskt talfel.

”I 80 procent av fallen är det här inget problem överhuvudtaget. Responsen brukar oftast vara positiv”, förklarar spelprofilen för Kotaku som var först med att rapportera om händelsen.

Men den här gången var reaktionen annorlunda. Inför Bahriz egen Twitch-publik började de främmande medspelarna plötsligt göra narr av 17-åringen. De anklagade honom för att trolla, sa saker som ”försök inte ens” och stängde av ljudet på hans mikrofon. ”Loop” svarade och lovade att han inte skulle prata något mer. Strax därefter slängdes han ut ur matchen för att han var tyst.

”Ärligt talat blev jag lite tagen på sängen av hur mitt team reagerade. Jag var chockad och ledsen på samma gång… hade de haft en dålig dag?”

Det var då ett fan bestämde sig för överösa Bahriz med uppskattning – genom att länka till sändningen på Reddit och be communityt att ”visa lite kärlek”. Antalet tittare sköt i höjden på bara några minuter. Folk började donera tusentals kronor från olika håll och kanter. Det samlades in så pass mycket pengar att ”CS”-spelaren nu har råd med en ögonoperation som hans försäkring normalt sätt inte täcker.

Adam Bahriz kallar supporten för ”hjärtevärmande” och belyser samtidigt hur viktigt det är att vara snäll mot varandra i onlinechatter.

”Försök bara att vara mer respektfull och omtänksam mot människorna du spelar med. Jag förstår att trollande och dåliga saker händer i ’CS:GO’ men det finns en gräns som man inte får gå över, och folk måste lära sig var den gränsen går.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB