Startsida / Inlägg

”Little Nightmares” skrämmer den lilla flickan i mig

av Effie Karabuda
lm1
Rate

Little Nightmares

Från 16 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 399 kr

Utvecklare: Tarsier Studios

Utgivare: Bandai Namco Entertainment

”Little Nightmares” ger mig flashbacks till mina mardrömmar som barn. Men lyckas också väcka en ängslan som bor i mig än idag.

När jag var 9 år övertalade min storasyster mig att vi skulle kolla på fantasyaktiga ”Spirited Away”. Räddhågsen som jag är, oroade jag mig för nivån på obehaget som väntade. Men jag valde ändå hellre animerat framför hennes andra förslag; en kalla kårar-Johnny Depp i ”Edward Scissorhands”. Studio Ghiblis Oscarsbelönade verk satte verkligen sina spår. Skräckbilden av föräldrar som förvandlas till glupska grisar är något jag fortfarande ryser av snart 13 år senare.

”Little Nightmares” kastar in mig i samma mardrömslika scenario som den japanska filmen. Här trippar den pyttelilla flickan Six runt på sina spröda små ben, iklädd en lite för stor gul regnjacka. Hon är fast på en surrealistisk båt där invirade kroppar färdas på linbanor. Robusta kockar vars ansikten är skrynkligare än Johannes Brost jagar mig med en enorm frenesi. Feta vuxna klumpar sträcker sig efter mig. De vill äta och förgöra mig. Jag är mitt inne i en flykt från något riktigt otäckt.

lm2

En bokhylla känns lika hög som Eiffeltornet. Och en fot lika stor som en T-Rex. Jag för min lilla kamp här nere på marken medan något hemskt pågår där uppe i ett överdimensionerat dockhus. Okända kroppar blir inlåsta i burar, slaktas och mals ner till korvar. Jag försöker nå dörrhandtag och hoppar upp på byrålådor för att ta mig ur skuggornas grepp.

Världen är i ständig rörelse. Golven lutar, saker förflyttas och ljuset skiner in från olika vinklar. För det mesta handlar plattformsspelet om att inte bli upptäckt och springa fort som attan. Jag vet aldrig vilka armar som når in i undangömda vrår. Ett pulserande hjärta bultar i takt med vibrationerna i min handkontroll och ökar spänningen ytterligare. Alla pussel som jag tar mig an ligger på en perfekt svårighetsgrad och bjuder på många darriga smygarsekvenser.

lm3

Jag trodde att jag hade kommit över hela ”monster under sängen”-nojan. Men ”Little Nightmares” tar mig inte bara tillbaka till de sömnlösa nätterna 9-åriga Effie hade efter traumat som ”Spirited Away” orsakade – utan gräver även upp mina farhågor som lever i mig idag. Att vara rädd för ett ensamt och uppslukande mörker. Rädd för att någon främmande man kan attackera mig. Rädd för att bli utsatt för en större fysisk kraft som jag kanske inte kan skydda mig ifrån.

Det spelar ingen roll hur många år äldre jag blir. Jag kommer nog alltid ha en liten Six inom mig.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB