Startsida / Inlägg

Microsoft avslöjar: Så kraftig är nya Xbox Scorpio

av Effie Karabuda
xboxscorpio

Just nu håller Microsoft på att bygga världens starkaste konsol – någonsin. Här är allt som döljer sig under skalet på den kommande monstermaskinen… 

Idag (6/4) presenterade Digital Foundry tillsammans med Microsoft ny detaljerad information om mytomspunna Project Scorpio. Vi fick reda på hur kraftfull konsolen egentligen är och grotta oss ner ännu mer i teraflops, GDDR5 och MHz.

Men som vi alla vet är det här inte en techblogg. Jag har i stället förenklat faktan för oss som bara vill veta hur mycket coolare våra spelupplevelser kommer att bli tack vare det nya Xbox-systemet…

markKör spel i 4k-upplösning

Alla som har en tv med 4k-stöd kommer att jubla över Scorpios prestation. Texturer, pixlar och till och med ansiktsporer på karaktärer kommer att vara otroligt finslipade. Men Microsoft lovar att även fans med äldre tv-apparater kan dra nytta av den nya bildkvaliteten. Det går att välja ett alternativ som nästan kopierar 4k-bilden till din 1080 pixlar-skärm, vilket ger ett otroligt jämnt och vackert resultat. All taggighet kommer att vara som bortblåst.

mark30 procent snabbare

Själva huvudprocessorn är nästan en tredjedel snabbare och grafikprocessorn 4,6 gånger starkare än de motsvarande enheterna i Xbox One. Dessutom finns det ett utrymme på 8GB för alla dina spel, jämfört med 5GB RAM-minne på den förra konsolen.

xboxscorpio3

markKlarar hög framerate (bilder/sekund) utan problem

Till skillnad från PS4 Pro, där du måste välja mellan antingen 4k-upplösning eller 60 bilder/sekund, kan Xbox variant erbjuda dig båda funktionerna på samma gång. För att spela upp bildrutorna i en sådan kvick hastighet behövde gamla Xbox One använda 90 procent av konsolens styrka, och då var det bara i 1080 pixlar. Scorpio kan göra samma jobb i 4k och utnyttjar endast 60-70 procent av sin totala kapacitet.

mark

Integrerat batteripaket

Scorpio följer i Xbox One Slims fotspår och skrotar den där otympliga batteriklumpen som hängde och dängde vid sidan av själva hårdvaran. Det återstår dock att se om produkten är lika tunn och smal som Sonys Pro-version.

mark

Kompatibel med gamla spel

Varenda Xbox One-titel kommer att kunna köras på Scorpio, likaså alla hundratals Xbox 360-äventyr som finns tillgängliga för bakåtkompabilitet i nuläget. Som grädde på moset kommer den nya konsolen också att pimpa upp spelen ytterligare. De kommer att ladda snabbare, inte hacka lika ofta och helt enkelt se bättre ut.

scorpio04 mark

Betydligt starkare än Playstation 4 Pro

Faktum är att Xbox Scorpio nästan kan mätas med en PC-dators prestanda, medan PS4 Pro inte ens är i närheten. Samtidigt handlar det, som alltid, mycket om hur utvecklarna har optimerat sina spel och anpassat dem till hårdvaran. Det ryktas också om att Microsoft slänger sig med ordet ”premium” – vilket de bara brukar göra om något är dyrt och extra allt.

markPris, utseende och releasedatum är fortfarande ganska oklart

Microsoft vill suga på karamellen ett litet tag till. Mitt tips är att de sparar den göttigaste informationen till spelmässan E3 i juni. Då lär vi se en riktig genomgång av konsolens yttre och kanske får reda på en officiell prislapp. Jag skulle tro att konsolen landar på omkring 5000 kronor.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB