Startsida / Inlägg

Känd ”Dota 2”-kommentator drabbad av cancer – får stöd av fansen

av Effie Karabuda
sheevercancer
Foto: SheeverGaming/Facebook

Den populära e-sportprofilen Jorien ”Sheever” van der Heijden har blivit sjuk i bröstcancer. Nu överöser spelcommunityt henne med kärlek. 

Hon är kanske världens mest kända kvinnliga e-sportprogramledare och har hållit igång oändligt många livesändningar. Jorien ”Sheever” van der Heijden jobbar för stora events som till exempel Starladder, Valve-sponsrade Major-tävlingar och The International – som kan jämföras med ett VM i ”Dota 2”.

Den 32-åriga nederländskan berättade igår på sin Twitch-kanal att hon plötsligt har drabbats av bröstcancer, skriver sajten Kotaku.

”Den har inte spridit sig. Det kommer att ta ett tag att återhämta sig från den. Jag påbörjar min cellgiftsbehandling på torsdag och ja, det kommer att ta ett tag.”, sa hon till tittarna under sin dagliga livestream.

”Dota 2”-kommentatorn förklarade också att hon ska till sjukhuset med sin bror och genomgå ”cold cap treatment” – då man tar på sig en slags hjälm som kyler ner huvudet och minskar håravfallet som cellgifterna kan orsaka. Van der Heijden lade även upp ett speciellt meddelande på Twitch riktat till fansen:

”Hej, först och främst vill jag tacka för ert stöd. Jag har inte så roliga nyheter att dela med mig av till er. För två och en halv vecka sedan diagnostiserades jag med bröstcancer. På torsdag ska jag sätta igång cellgiftsbehandlingen som varar i ett halvår, följt av operation och strålbehandling. Alla reagerar olika på cellgifter, så jag vet inte än hur det kommer att påverka mig. Jag förväntar mig att jag fortfarande kan streama vissa dagar, men antagligen kortare än vanligtvis. Som tur är kan jag i alla fall streama mer nu när jag inte kommer att närvara på så många events.

Jag har en svår tid framför mig, men känner att jag har support. Jag har vänner, familj och Owen som tar hand om mig.”

Det var bara en tidsfråga innan fansen agerade stöttepelare. I Twitch-chatten skrev MDimitrovv ”Jag tror att du kan klara av det. Du är en stark person. Lycka till.”, medan vissa planerade för en stream där alla donationer ska gå till cancerforskning. Även kollegorna har uttryckt empati för gamingprofilen.

Heja bästa Sheever! Vi är med dig i det här <3

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB