Startsida / Inlägg

Bioware-anställda avslöjar: Därför floppade ”Mass Effect: Andromeda”

av Effie Karabuda
masseffectbioware

”Mass Effect: Andromeda” utvecklades i 5 år. Trodde vi. Nu berättar folk från Bioware-teamet att den större delen av spelet egentligen gjordes på 18 månader. 

Hela internet skrattade. Man kan säga att stämningen var på en riktig skolgårdsnivå. Biowares sci-fi-rollspel ”Mass Effect: Andromeda” hånades av gamers för sina stela animationer, buggar och sin knackiga story. Även kritikerkåren var snabb med att kasta en rejäl känga på den fjärde och fristående delen i den annars populära spelserien.

Det har spekulerats fram och tillbaka kring vad som faktiskt stjälpte titeln. Nu vet vi. Kotaku-skribenten Jason Schreier har under tre månader grävt i Biowares verksamhet och publicerat en artikel – där tio stycken anonyma medarbetare berättar om utvecklingskaoset.

Interna konflikter, luddig vägledning, tekniska problem, tvära kast och en spelmotor som inte var gjord för ett rollspel. Det är bara några av faktorerna som satte käppar i hjulet.

Redan 2012 påbörjade man arbetet. Visionen var tydlig. Man ville röra sig bortom de tidigare linjära miljöerna och låta spelaren utforska hundratals planeter. Tanken var att skapa slumpmässigt genererade planeter, lite som i ”No Man’s Sky”. Men efter två år visade det sig att manusförfattarna inte kunde bygga en berättelse utefter det konceptet.

biowareteam
Foto: Bioware. Teamet bakom spelet.

Inte heller DICE:s egen spelmotor Frostbite klarade av att framställa projektet, eftersom att motorn inte anpassats till rollspelsgenren. Den kunde skapa vacker grafik men var annars väldigt svår att använda. Programmerarna blev därför tvungna att bygga upp många funktioner från grunden och tog även in ett annat externt verktyg som kunde fixa animationerna.

”När du försöker göra något som passar motorn, till exempel fordon, kan Frostbite hantera det väldigt bra. Men när du försöker bygga något som den inte är van vid, det är då det blir svårt”, förklarar en utvecklare.

Under 2014 uppstod det också en konflikt mellan de två studiorna i Edmonton och Montreal. Edmonton-teamet klagade redan i förproduktionen på att konceptet inte skulle hålla, men Montreal såg kritiken som ett försök till sabotage.

Först 2015 insåg man att framslumpade planeter var en omöjlighet. Man bytte inriktning och behövde skära ner på innehållet något enormt. De anställda förklarar att merparten av utvecklingen pågick från december 2015 fram till releasen i mars 2017. Den här perioden kantades av kvällsjobb och ett otroligt pressat schema.

”Vi tillbringade de sista månaderna på spelet att bara försöka hålla ihop allt i stället för att finslipa. Bara försöka förebygga hur snabbt det föll ihop.”, berättar en designer.

Både EA och Bioware har avböjt att kommentera.

mark

Läs också… RECENSION: ”Mass Effect: Andromeda” vill för mycket för sitt eget bästa

markLäs också… QUIZ: Hur mycket kan du om ”Mass Effect”?

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB