Startsida / Inlägg

Fyndade unik konsol i secondhandbutik – sålde vidare för 25 000 kr

av Effie Karabuda
atariebay01
Foto: Ebay

Den mystiska konsolen Atari 2700 sattes aldrig i produktion, men hittades av en man i en secondhandbutik i Kalifornien. Och han gick verkligen med vinst… 

Ni vet när man glider förbi en sketen loppisaffär och tänker att idag kanske är min turdag? I bästa fall traskar man hem med en antik fotogenlampa, och i värsta fall med en halvtrasig Mumin-mugg. Men att plocka på sig en Atari 2700 – det hade nog ingen kunnat drömma om!

Reddit-användaren L064N handlade på en secondhandbutik i Oceanside, Kalifornien, när han plötsligt upptäckte en väldigt märklig konsol, rapporterar sajten Kotaku. Efter att ha sökt runt på Google insåg han att det var Atari 2700 – en trådlös uppföljare till Atari 2600 som aldrig kom ut på marknaden.

Prislappen låg på blott 30 dollar, alltså strax över 200 kronor. Mannen insåg vilket fynd han hade gjort och köpte hårdvaran snabbt som attan. Därefter sålde han den på Ebay för över 24 000 kronor.

Det gamla retrofyndet började marknadsföras år 1981 och utmärktes för sina trådlösa joystick-kontroller som gick att förvara inuti själva dosan. Men det var också handkontrollerna som stjälpte idén om en mer innovativ spelmaskin – eftersom att de var radiostyrda. Räckvidden på kontrollen var upp till 300 meter, vilket innebar att grannarnas elektronik kunde påverkas av joysticksen. Man hade alltså inget annat val än att skrota modellen.

atarimuseum
Foto: The Atari Museum
atariebay2
Foto: Ebay

Det sägs att man hann tillverka ett dussin prototyper innan produktionen ställdes in. Men John Hardie, chef för National Video Game Museum, är betydligt mer hoppfull.

”Personligen tror jag att det finns fler. Ett flertal har visat sig genom åren. Faktum är att utöver de 3 exemplar som vi har, kan vi antagligen räkna med 5-6 stycken där ute. Så, med tanke på benägenheten hos företagen (speciellt Atari) att förstöra/kasta ut produkter som kasserades, verkar det väldigt osannolikt att 8-9 av de ursprungligen 12 stycken överlevde. Det skulle vara helt otroliga odds. Men jag antar att vad som helst är möjligt.”, säger han till Kotaku.

Japp, det kan man lugnt säga.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB