Startsida / Inlägg

Hemlig hyllning till Satoru Iwata gömd i Nintendo Switch

av Effie Karabuda
satoruiwataswitch

Nintendo-legendaren Satoru Iwata gick bort för två år sedan. Men kollegorna hedrar hans minne än idag – genom att gömma ett gammalt NES-spel i Switch-konsolen. 

I juli gjorde gamern ”Setery” en underlig upptäckt. Det klassiska NES-spelet ”Golf” från 1984 dök plötsligt upp på hennes Nintendo Switch-skärm. Men hon kunde inte förstå varför. ”Setery” berättade om händelsen på ett spelforum och hackare inom communityt kom efter ett tag fram till att spelet medvetet lagts in i konsolen – som en hyllning till den bortgångne Satoru Iwata.

Iwata dog 55 år gammal i cancer och var en kultfigur både i Nintendo-kretsar och spelvärlden i stort. Han jobbade på titlar som ”Pokemon” och ”Super Smash Bros”, men var kanske mest känd för att ha hållit i presskonferenserna Nintendo Direct. Han blev företagets frontfigur som presenterade alla kommande spel för allmänheten. Och bäst av allt: han fick göra den ikoniska ”directly to you”-gesten.

Men innan spelguden (ja han var en gud, deal with it) klättrade i karriärstegen arbetade han som programmerare för bland annat ”Golf”. Iwata såg till att spelet, trots sitt stora innehåll, fick plats på NES-kasettens pyttelilla minneskort.

Så när Switch-hackarna hittade ett inbyggt program vid namn ”Flog”, som är ”golf” baklänges, förstod de att de var något på spåren. Men det var först när de insåg hur man aktiverar spelet som magin uppstod på riktigt.

Om man ställer in datumet på konsolen till 11 juli, dagen då Iwata dog år 2015, och tar loss de två joy con-kontrollerna för att göra ”directly to you”-rörelsen sätts ”Golf” igång. Samtidigt som ett kort klipp med Iwatas röst spelas upp. Men det finns ett litet krux. Tricket fungerar bara om konsolen aldrig tidigare har kopplats upp till ett wi-fi-nätverk. Annars kommer hårdvaran märka att det ändrade datumet inte stämmer.

Nintendo har ännu inte kommenterat sitt hemliga ”easter egg” och kan därför inte bekräfta kopplingarna till Iwata, eller om spelet kommer att fungera nästa år den 11 juli.

Men såhär kan det i alla fall se ut när man får igång ”Golf” på Switch:

Oj oj, vad det här värmer mitt lilla fangirl-hjärta.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB