Startsida / Inlägg

”Sonic Forces” späder på den blå igelkottens förfall

av Effie Karabuda
sonic1
Rate

Sonic Forces

Från 7 år

Format: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 399 kr

Utvecklare: Sonic Team

Utgivare: Sega

Den blå igelkottens glansdagar är förbi. ”Sonic Forces” är ännu ett bevis på att Sega har slarvat bort potentialen hos en av sina mest älskade spelkaraktärer.

Jag minns när Sonic var en riktig rival till Mario. När kampen om spelarnas kärlek var på blodigaste allvar. Men nu har den mustaschprydda rörmokaren sprungit förbi den rullande igelkotten snabbare än Gunilla Persson dissar en icke-troende man. Jag vet att det är dumt att jämföra, men bredvid smörgåstårtan ”Super Mario Odyssey” känns ”Sonic Forces” som ett torrt knäckebröd.

Under Playstation 2-tiden vägrade jag acceptera att min kusin var bättre än mig på ”Sonic Heroes”. Det såg så enkelt ut när hon samlade ring efter ring och krossade monsterfienden Eggman. Så fort jag tog över handkontrollen gick det betydligt mer osmidigt.

sonic2

14 år senare finns fortfarande revanschlusten i mig när jag trycker på start-knappen. Bilden av min kusins förnöjda leende dyker upp i huvudet varje gång jag blir träffad och tappar poäng. Men skillnaden är att när det går dåligt för mig i ”Sonic Forces” beror det inte på bristande skills, utan på att kontrollerna inte lyder.

Att göra ett enkelt hopp och förflytta sig mellan olika plattformar känns ibland lika tufft som att försöka överleva på Stockholmsbussen 4:an under rusningstid. Som tur är drar man i alla fall inte ut på lidandet. Många banor kan, om styrningen hänger med, klaras av på knappt tre minuter. Men vägen dit är alldeles för rörig.

Skiftet mellan 2D och 3D, möjligheten att designa sin egen karaktär och en story där Eggman kickat igång apokalypsen är egentligen tre härliga ingredienser. Var för sig. Tillsammans blir det dessvärre en spretig blandning av ”Sonic Generations”, rollspels-customization och säsong 6 av ”Buffy the Vampire Slayer”. Lägg dessutom på robotfiender utan någon som helst variation och brist på ett brett utbud av knappkombinationer. Ja, då är det lätt att tappa gnistan.

sonic3

Tonen är också för svart och svår för ett ”Sonic”-spel. Det är trots allt en blå igelkott historien centrerar kring. Inte Döden i ”Det sjunde inseglet”. En gnutta självdistans, färre repliker om brutalt våld och fler banala humorinslag hade behövts för att skapa en mer balanserad upplevelse.

Om du ska satsa på en ”Sonic”-titel i år är det retromyset ”Sonic Mania” som bör införskaffas. Gammalt visar sig tyvärr vara bäst när det gäller vår Sega-hjälte.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB