Startsida / Inlägg

Så klarar du nya ”Hearthstone”-dungeon – med alla klasser

av Leo Pettersson
koboldsguide

Den nya ”Hearthstone”-expansionen är riktigt rolig – och samtidigt enerverande klurig. Här är tips på hur du klarar ”Kobolds and Catacombs” med alla hjältar.

markRogue

rogue2

Det här är nog den enklaste klassen att köra på hela vägen. Det bekväma valet är att bara kötta ut jade golems. Men jag valde att satsa på en C’Thun-build med permanent stealth på alla minions. Speciellt mot de sista bossarna var det ett framgångsrecept värdigt en kokbok signerad Gordon Ramsey.

Jag menar, kasta bara ut några ”end of turn”-minions som buffar C’Thun varje runda. Sedan låt honom rensa och avsluta bossen med stats på minst 40+40 och upprepa med en shadowstep. Tack och god natt!

markPriest

priest

Min rekommendation är att satsa på dragons, förutsatt att du får en eller två passande belöningar under resans gång. Speciellt om du får den som gör att alla minions som kostar mer än fem mana kostar fem istället, eftersom flera legendary dragons är dyra.

Denna build är dessutom bra både i det korta och långa loppet eftersom flera ”discover a dragon”-kort finns tillgängliga.

markMage

mage

Faktiskt en av de svårare klasserna att klara, i alla fall för mig. Problemet är att bossarna på slutet har så mycket health att även kraftiga spells som pyroblast inte räcker särskilt långt.

Så får du möjlighet är mitt bästa tips att satsa på ”hero power”-belöningen. Dels kommer den att kosta en mana och göra två skada, vilket är OP, för att använda en sliten ”WoW”-term. Dels finns det minions som gör att du kan använda din Hero power oändligt antal gånger varje runda. Med andra ord 20 skada på valfri fiende per omgång. Jo, tjena.

markHunter

hunter2

Också en ganska bekväm resa faktiskt. En beast-build är kanske inte den mest innovativa men otroligt säker. Flaxar du in 1+1 till alla minions en eller två gånger under resan är du i princip hemma.

Jag upplevde att den nya, fullt förståeligt populära ”I hunt alone”-builden, inte passade denna dungeon särskilt väl. De olika belöningarna var bara inte fördelaktiga.

markDruid

druid2

Det absolut enklaste (och typ tråkigaste) är att förlita sig mycket på jade golems. Det gjorde i alla fall jag – och ja, det är väl klart att jag skäms en aning. Man får bara akta sig för att inte spela för långsiktigt med ”Jade idol”-korten.

Säkra gärna upp med lite buffar, helst adapt-spells.

markShaman

shaman

På riktigt höll jag på att spåra ur av ilska så irriterad jag blev på att köra Shaman. Overload-bygge var ingen höjdare, hero power-fokus var inte tillräckligt effektivt och Murlocs var värdelösa mot slutbossarna.

I stället valde jag att satsa mycket på battlecry-kort. Får man belöningen att de aktiveras två gånger har man mycket att vinna, inte minst på death knight-shamanen. Dubbla deathrattle-effekter ska dock inte underskattas om man vill leka lite mer med evolve.

markWarrior

warrior

En gammal vän till mig sa att man kan lösa gåtor med våld. Den approachen körde jag med warriorn. Satsa på enrage- och legendary-minions, skippa taunts helt och pricka in en permanent stealth.

Glöm rush-hunter. Det här är crush-warrior.

markWarlock

warlock

Detta är den enda klass där dubbel hälsa på hjälten är fullständigt självklar som belöning. Använd hälsan som en resurs för att fylla näven med kort och oroa dig inte för att ”gå face”.

Får du möjlighet att välja death knight-kortet så gör du givetvis det. Det är en överdrivet överlägsen hero power. Prioritera även demons.

markPaladin

paladin

Precis som med magen fann jag paladins hero power vara mycket användbar med uppgraderingen som kan komma i belöningarna. Då får man ut två 1-1:or för en mana, varje runda. Har du dessutom belöningen att alla dina minions får 1+1 kan du typ blunda dig igenom alla bossar.

I övrigt är det inte dumt att bredda ganska rejält här.

markGenerella tips

Som ni säkert vet får man välja mellan tre olika belöningar vid olika tillfällen efter vissa bossar. Den belöning som ger dina minions 1+1 (”captured flag”) är bäst och det ska mycket till för att den ska väljas bort. Näst mest effektiv är nog ändå permanent stealth men det kräver en annorlunda spelstil. Taunts blir ju till exempel värdelösa och man får akta sig så inte hjälten tar för mycket stryk. Tredje bästa är för mig den där man stjäl tre kort ur motståndarens näve – om man kan börja rundan med den får man ett tidigt övertag.

Den belöning som jag faktiskt aldrig valde var spell damage-bonusen. Som sagt, mot de sista bossarna räcker inte magin långt.

Och får du möjligheten, välj gärna wax rager. Fem attack med deathrattle: resummon this minion. Passar dessutom perfekt mot The Darkness.

När det kommer till de olika bossarna skiljer svårighetsgraden något oerhört. Kolla noga vilka färdigheter bossen har innan du väljer din starthand. Till exempel A. F. Kay kräver en rush-taktik, medan andra gör dina lågkostnads-minions totalt värdelösa på egen hand.

Men det är ju de fem slutbossarna som avgör alltihop. King TogWaggle är överlägset äckligast. Mitt bästa tips är att be till valfri gud om att han inte avgör allt inom tre rundor. Det är egentligen den enda slutbossen där more is more. Här handlar det om att få ut så mycket slagkraft på brädet så fort som det bara går.

I övrigt gör man sig bäst i att ha is i magen. Kasta inte ut hela styrkan på brädet, även om du får chansen och ivern kliar i fingrarna. Det finns gott om oväntade, otrevliga överraskningar i bossarnas kortutbud och så kallade bordrensare finns det gott om.

När du klarat av alla utmaningar belönas du med en unik kortbaksida som i ärlighetens namn inte är särskilt snygg, men den inger i alla fall en uns av respekt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB