Startsida / Inlägg

Spelare klarar ”Super Mario Odyssey” – utan ett enda hopp

av Effie Karabuda
mariojump

Att klå ett ”Super Mario”-spel utan att hoppa låter som en helt omöjlig uppgift. Men den här gamern har knäckt koden.  

Många har nog en bild av Mario som den där gladlynta rackaren som skuttar på Goombas och tar sig fram med små hoppsasteg i Svampriket. Men vad händer när spelhjälten inte får svinga sig i luften? Det tog Youtubern Gamechamp3000 reda på.

Gamern guidade Nintendos ikoniska karaktär genom hela ”Super Mario Odyssey” utan att hoppa en enda gång. Typ. Egentligen gick det hela ut på att lura plattformsäventyret och få det att tro att Mario inte hoppat, fast han faktiskt gjort det.

Att gå in på vad spelet räknar som ett riktigt hopp och inte är nästan mer invecklat än att förklara Born–Oppenheimer-approximationen. Men jag kan försöka.

Om du till exempel studsar från Cappy-hatten gills det inte. Men om du pratar med en icke-spelbar figur är det helt klart ett hopp. Och i introt när du precis har vaknat? Jo, på skärmen står det ju stort och tydligt ”jump” – varpå du såklart trycker på knappen och hoppar… fast det räknas inte som ett hopp på grund av något tekniskt tjafs.

Med andra ord finns det ingen logik överhuvudtaget. Samtidigt som det verkligen finns en logik. Det är nog bäst om du bara kollar på videon och låter dig förundras av den här spelarens outtröttliga engagemang.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB