Startsida / Inlägg

18 spelsläpp att se fram emot 2018

av Effie Karabuda
2018spel

2018 har många godbitar att bjuda på i spelväg! Effie väljer ut 18 stycken favoriter som hon längtar efter att få lägga vantarna på i år. 

mark18. Days Gone (PS4)

Release: 2018

I väntan på fortsättningen av zombieäventyret ”The Last of Us” (sorry, men jag tror inte tvåan lanseras i år) kan vi grotta ner oss i apokalyptiska ”Days Gone”. Här springer levande döda mot dig i horder som till och med skulle kännas överväldigande för en veteran av Rick Grimes-kaliber.

mark17. Pillars of Eternity II: Deadfire (PC)

Release: 2018

Kickstartade ”Pillars of Eternity” var rena rama dregelfesten för mig som ”Baldurs Gate”-fan. Nu får rollspelet en uppföljare där man fortsätter bygga djupa band till karaktärer, skräddarsy sin historia och utforska okända områden.

mark16. Monster Hunter: World (PC, PS4, Xbox One)

Release: 26 januari (senare till PC)

Monsterjaktsäsongen är snart igång! Den här gången kliver det hyllade actionliret in på konsolmarknaden och är redo att ta spelvärlden med storm. Slåss mot stora bestar, skratta åt japansk överdriven humor och uppgradera vapen som aldrig förr.

mark15. Far Cry 5 (PC, PS4, Xbox One)

Release: 27 mars

Spelet som får den amerikanska högern att se rött kommer knappast bli någon mellanmjökshistoria. Det är dags att utmana den religiösa sekten i Montana och låta pistolkulorna vina hit och dit.

mark14. Jurassic World Evolution (PC, PS4, Xbox One)

Release: Sommaren

När ”Planet Coaster”-skaparna gör ett nöjesfält med ”Jurassic Park”-tema ska man bara tacka och ta emot. Jag längtar tills jag får låta min T-Rex härja runt bland barnvänliga karuseller…

mark13. God of War (PS4)

Release: Första kvartalet

Efter en hel del förseningar får vi äntligen djupdyka i den nordiska mytologin, leka biffig gud och slakta fiender med vassa yxor. Samtidigt som en turbulent far- och son-relation växer sig starkare.

mark12. Sea of Thieves (PC, Xbox One)

 Release: 20 mars

Förhoppningsvis blir den här tropiska piratdrömmen Xbox stora comeback. Samarbete mellan fyra spelare är nyckeln i jakten på skatter, när man styr gigantiska skepp och ger sig in i storslagna slagsmål.

mark11. Vampyr (PC, PS4, Xbox One)

Release: Första halvåret

Skaparna bakom ”Remember Me” och ”Life is Strange” gör en tvärvändning och hoppar på ett relativt outforskat tema i spelvärlden – nämligen livet som en vampyrläkare som både räddar och dödar sina patienter.

mark10. Anthem (PC, PS4, Xbox One)

Release: Fjärde kvartalet

Bioware släpper en helt ny spelserie som de hoppas ska bli ”början på en 10-årig resa” för studion. Med andra ord vill man göra ett actionrollspel i en öppen sci-fi-värld à la ”Destiny” som ständigt uppdateras med nytt innehåll.

mark9. Surviving Mars (PC, Mac, PS4, Xbox One)

Release: Våren

Bygg din egen spejsade sci-fi-stad, kolonisera planeten Mars och gör allt för mänsklighetens överlevnad. Tänk er ”Sim City” goes rymden.

mark8. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom (PC, PS4)

Release: 23 mars

Som jag längtar efter att få slukas upp av ett evighetslångt japanskt rollspel i ”Studio Ghibli”-anda. Visst, det lär bli många utdragna dialogrutor att klicka sig igenom, men det är inte varje dag man får bygga ett fantasy-kungadöme med den här sortens skyhöga gullighetsfaktor.

mark7. Kingdom Hearts III (PS4, Xbox One)

Release: 2018

Efter att ha otåligt väntat på en riktig uppföljare – inte bara en av alla HD-remakes – är vi nu inte långt ifrån att få prova nästa Disney-osande rollspel. Till mångas förtjusning ser det ut att bli mycket ”Toy Story”.

mark6. Spider-Man (PS4)

Release: Första halvåret

Vanligtvis brukar jag gäspa stort åt superhjältefilmer som blir till spel, men den här gången verkar ”Ratchet & Clank”-skaparna ha knåpat ihop ett tajt actionlir med smygarinslag. Kanske är det i år Spindelmannen blir lika cool på konsolen som på vita duken.

mark5. A Way Out (PC, PS4, Xbox One)

Release: 23 mars

Regissören Josef Fares släpper sitt andra spel som lär bli en riktig co-op-dröm med ett starkt manus. Tillsammans med en kompis i soffan (eller online) ska man få två fångar att fly från ett fängelse.

mark4. Dreams (PS4)

Release: 2018

”Little Big Planet”-utvecklarna vet hur man kickar igång den kreativa och lekfulla ådran hos sina spelare. I ”Dreams” kommer vi att få snickra ihop egna föremål och karaktärer i banor som ser ut att vara tagna direkt ur sagoböckerna.

mark3. Detroit: Become Human (PS4)

Release: Första halvåret

En värld där androider och människor samexisterar kanske känns som ett uttjatat ämne, men studion bakom ”Heavy Rain” kan ha hittat ett nytt sätt att porträttera en framtidsdystopi. Var beredd på en brutal story med alltifrån maktspel och barnmisshandel.

mark2. Fe (PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch)

Release: Första halvåret

Den svenska indiehajpen lever vidare i plattformsspelet ”Fe” som får ekonomiskt stöd av giganten Electronic Arts. Nordiska skogsväsen blandas med magiska krafter i en värld där man får fria tyglar att upptäcka och skapa egna berättelser.

mark1. Red Dead Redemption 2 (PS4, Xbox One)

Release: Våren

När jag red in i Mexiko till tonerna av José González ”Far Away” upplevde jag ett av mina starkaste spelögonblick någonsin. Nu får ”Vilda Västern”-äventyret ”Red Dead Redemption” en ny del – förhoppningsvis med samma mängd hämndlystenhet och sydstatsengelsk brytning som gjorde mig kär i serien från första början.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB