Startsida / Inlägg

”Dragon Ball FighterZ” – en perfekt inkörsport till fightingspel

av Effie Karabuda
dragonball2
Foto: Bandai Namco Entertainment
Rate

Dragon Ball FighterZ

Från 12 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Arc System Works

Utgivare: Bandai Namco Entertainment

Det spelar ingen roll om du aldrig kollat på anime eller spelat ett fightingspel – ”Dragon Ball FighterZ” kommer att hugga tag i dig ändå.

När jag var 13 år klädde jag mig i neongröna tyllkjolar, hade så mycket kajal att jag såg ut som Kung Fu Panda och viktigast av allt; kollade på animeserier. Men i samma veva som emolooken byttes ut mot idominsalvan försvann också mitt intresse för japansk, tecknad action.

Nu när jag som vuxen kvinna tar mig an ”Dragon Ball FighterZ” inser jag att min kunskap om ”Dragon Ball”-animen sträcker sig ungefär lika långt som min kunskap om golvskenor. Ändå rycks jag med i varje sekund.

dragonball3
Foto: Bandai Namco Entertainment

Att fightingveteranerna Arc System Works står för utformningen är en kvalitetsstämpel i sig. Till skillnad från ”Street Fighter” har skaparna slopat den skyhöga inlärningströskeln och de krampframkallande knappkombinationerna. Här kommer jag i stället långt på att kasta eldklot, variera mellan lätta, medium och hårda slag och använda specialattacker.

Så fort jag har lärt mig hur en hjälte fungerar kan jag snabbt få ett grepp om de 24 andra karaktärerna, eftersom att alla är uppbyggda på en och samma mekanik. Men jag kan även njuta av att testa figurernas unika färdigheter och krydda till upplevelsen. Och då är jag ändå en spelare som oftast föredrar att upprepa en vinnande ”warp smash” i stället för att experimentera.

Förutom onlinespel och lokala matcher finns också storyläget – vars schablonpackade manus tyvärr gör mig rätt så osugen på animeserien. Det är snarare den ryckiga, färgstarka och handritade estetiken som får mig att börja glo på ”Dragon Ball Super”. Stunden jag sedan inser att miljöerna i spelet är i samma stil som animen känns det som att alla bitar faller på plats.

dragonball1
Foto: Bandai Namco Entertainment

Dynamiken där tre lagmedlemmar rycker in i fighterna och hjälper varandra är klockren för nybörjare som behöver extra stöd, samt rutinerade spelare som vill ha mer liv och rörelse. Överlag lyckas utvecklarna hitta en perfekt avvägning i att vara lättillgänglig men ändå utmanande. Och det är ingen lätt uppgift bland en uppsjö av konkurrenter.

Jag kan lova att ”Dragon Ball FighterZ” kommer att gå rakt in i hjärtat på de inbitna fansen. Men man behöver inte heller vara en 13-årig emotjej för att förstå storheten.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB