Startsida / Inlägg

Kvinnligt ”Overwatch”-proffs gör succé – blir ändå inte signad

av Effie Karabuda
geguri_overwatch

Namnet Kim ”Geguri” Se-yeon är på allas läppar under Overwatch League. Men inget e-sportlag vill skriva kontrakt med spelaren – trots hennes enorma framgång. 

Hon har blivit anklagad för fusk och fått utstå dödshot. Vägen in till e-sporten för den koreanska spelaren Kim ”Geguri” Se-yeon liknar en riktigt brant uppförsbacke.

Det har tisslats om e-sportstjärnan under den pågående ”Overwatch”-turneringen Overwatch League i Los Angeles. Redan som 17-åring hade ”Geguri” vunnit 80 % av sina 420 matcher och kunde stoltsera med en KDA-ranking (”kills, deaths and assists”) på 6.31 som hjälten Zarya.

Idag, ungefär ett och ett halvt år senare, är hon fortfarande en av de mest framstående spelarna i Blizzards förstapersonsskjutare. Ändå har hon inget lag att tävla i.

Under en presskonferens inför eventet haglade frågor kring varför ingen ville skriva kontrakt med den unga spelaren, samt bristen på kvinnor överlag, rapporterar sajten Kotaku. Flera managers från de stora lagen ser potential i ”Geguri”, men uttrycker samtidigt att det inte är helt oproblematiskt att anlita henne.

”Man måste ta sig förbi alla dessa hinder. Om man tar in en spelare, kommer media kalla det för ett PR-trick eller för att hon var bäst?”, säger Matt Rodriguez, managern för Houston Outlaws, till Kotaku.

Jacob ”JAKE” Lyon, medlem i Houston Outlaws, håller med sin kollega.

”Tänk att det ens skulle kunna tolkas så. Det vore så hemskt att vara henne. Folk kommer alltid att tvivla och döma. Så det måste vara rätt person, rätt spelare och alla de sakerna måste falla på plats i rätt ögonblick – vilket gör det extra svårt för kvinnor inom e-sport just nu.”

Men i framtiden kan saker och ting ändras. Scott Tester, som värvade spelare till NYXL, hoppas på att se lag som inte bara består av män ”vid något tillfälle”. Han kallar också ”Geguri” för en talangfull spelare men menar att hennes roll inte passade in laget han jobbar för.

Nä vet ni vad. Jag tycker den här logiken känns lite märklig. När det väl finns en ledig och superkompetent kvinnlig e-sportare där ute (för de är tyvärr inte jättemånga i nuläget) – bara sno henne! Vad väntar alla på? Ni måste ju börja någonstans om det ska hända saker. Den här tjejen står faktiskt mitt framför er.

Läs också… 17-åring äger på ”Overwatch” – anklagas för fusk

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB