Startsida / Inlägg

Star Stables nya tv-satsning väjer inte för känslorna

av Effie Karabuda
starstableserie
Foto: Star Stable
Rate

Star Stable – Together

Tv-serie

Antal avsnitt: 5

Produktionsbolag: Chimney Group

Nya avsnitt släpps varje lördag på Star Stables Youtube-kanal.

Jag har aldrig brytt mig om hästar. Men det krävs bara några minuter av Star Stables Youtubeserie ”Together” för att jag ska vilja bli nästa Malin Baryard.

Jag slänger in brasklappen direkt så att ni slipper undra. Vad tusan håller Aftonbladets spelredaktör på med som recenserar en tv-serie om relationen mellan människor och hästar? Ja, det undrar jag med. Men när Star Stable gör något så banbrytande som att ta sitt succéspel ut ur sitt eget medium och rakt in i hjärtat – då är det värt att skriva om.

Det svenska spelföretagets fantasyäventyr om hästar når ut till en halv miljon användare i månaden. Ändå är det få som vet att det ens existerar. I alla fall om man inte är en tjej mellan 9-12 år. Men det finns en anledning till att utvecklarnas Youtubekanal har nästan 30 miljoner visningar och att barn reser från andra sidan jorden för att knacka på hos Stockholmskontoret. Den anledningen stavas passion.

together_1
Foto: Star Stable

I den nya serien ”Together” får fansen följa med Matilda – en profil som nått Kylie Jenner-status i Star Stable-kretsar – ut på en resa med sin vän och kollega Karin. De ska ta reda på varför hästar betyder så mycket för människan. De gör alltifrån att klappa på ponnys i terapisyfte, möta den 25-åriga ridande polisen Kajsa och prova på jobbet som som hästveterinär till att besöka den amerikanska söderns cowboys.

Starkaste ögonblicket är när duon träffar Matilde Brandt – en sociala medier-stjärna som bor i de norska skogarna med sin häst Batman. Hon ser ut att leva ett drömliv, men bakom alla 243 000 följare och bilder på hovar som sparkar bort snö finns en oro över att inte vara tillräcklig. Redan som 16-åring fick Matilde utstå näthat för att folk tyckte att hon skötte sin häst på fel sätt. Helt plötsligt öppnar serien upp för ett samtal om att stå på sig efter att ha blivit attackerad på alla fronter. Med darrig stämma pratar man om vikten av att tillåta sig själv att gråta.

together_2
Foto: Star Stable

”Together” är ett praktexempel på när ett spel börjar leva utanför sin egen verksamhet. Genom att ta den interaktiva upplevelsen till ett nytt format ger man den en möjlighet att fortplanta sig i både verkliga människor och relationer. Man vågar göra något för ett spelcommunity som kretsar kring känslor, tårar och skratt. Och som samtidigt lyfter ett empatiskt, ”tjejigt” tema som gamingvärlden oftast inte tar i med tång.

Fem avsnitt senare vill jag slänga mig upp på en sadel, vinna prisrosetter och rykta ett 500 kilo tungt djur. För en kort stund är identitetskrisen ett faktum. Men så inser jag att det inte handlar om hästarna. Det handlar om spelgemenskapen. Och den är omöjlig att motstå.

Läs också… ”Svenska Star Stable – hästsuccén som spelvärlden glömmer bort”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB