Startsida / Inlägg

Nintendo Labos kartonger väcker min inre Ernst Kirchsteiger

av Jesper Englin
nintendolaborecension
Foto: Nintendo
Rate

Nintendo Labo

Från 3 år

Format: Nintendo Switch

Pris: Ca 649 kr

Utvecklare: Nintendo

Utgivare: Nintendo

Vem hade trott att ett par bruna kartonger skulle bli ett av spelårets största nöjen? Genidraget Nintendo Labo lockar ”do it yourself”-andan i vem som helst.

Jag har en mörk hemlighet. Jag är norra Europas minst händiga person. Skammen över att inte kunna sätta upp en tavla eller byta kedja på cykeln håller mig vaken om nätterna. Att montera en IKEA-möbel eller hindra Arktis från att smälta – uppgifterna verkar ha samma svårighetsgrad för mig.

Nintendo Labo borde vara rena mardrömmen. Men det är snarare en honungslen smekning av japansk omtanke. Timme efter timme sitter jag och viker små kartongflärpar. Och. Det. Känns. Så. Bra. Plötsligt slutar jag vara personen som fumlar med glödlampor och transformeras i stället till Ernst Kirchsteiger 2.0. Jag skruvar ihop fiskespön och pianon som om det inte fanns någon morgondag.

Byggandet är själva grejen med Labo. På ett pedagogiskt och typiskt Nintendo-charmigt sätt leds jag genom varje steg i processen och det känns omöjligt att göra fel. Jag instrueras i hur jag ska sätta ihop kartongerna till olika verktyg som jag sedan placerar konsolen och handkontrollen i. Med hjälp av gyrosensorer och ett snöre kan jag fiska. Och reflekterande tejp gör att min Nintendo Switch vet vilka pianotangenter jag trycker på. Likt Wii-konsolen som skapade möten mellan spelare på olika nivåer bjuder Labo in till gemensamma upplevelser. Det är ett smart sätt att flytta spelandet från tv:n och ut till köksbordet.

Hela min familj (okej då, jag kan ha tagit en lite väl ledande roll) engagerar sig i att vika, fästa och utsmycka. Att se den spralliga glädjen hos min femåring när han byggt något som sedan sömlöst samspelar med mini-spelen är verkligen härligt. När jag för första gången sänker ner flötet på fiskespöt som jag skapat och det lyder min minsta vink är jag en spegelbild av min son.

labo1
Foto: Nintendo

Spelen är grunda om än välgjorda. De lyckas inte hålla kvar min eller mitt barns uppmärksamhet i några långa sessioner. Däremot lyser experimentlustan ständigt igenom och skapar djup. Labo poppar hela tiden upp med nya idéer och infall som vi blir lockade av att testa. Har du tröttnat lite på att köra race med motorcykeln? Snickra ihop en scanner så kan du skapa egna banor! Så länge lusten finns kvar att bygga och upptäcka nya små förtjusande detaljer kommer Labo att hålla. Livslängden är inte evig men glädjen är extremt koncentrerad.

Och för min egen del var det obetalbart att få se femåringen le brett och säga: ”Pappa, vi är experter som har byggt det här”. Jag känner redan hur skammen lämnar min kropp.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB