Startsida / Inlägg

Tysk åklagare tillåter hakkors i spel – för första gången

av Effie Karabuda
bundesfighter

Nazistiska symboler i spel har inte varit tillåtet i Tyskland sedan 90-talet. Men nu gör en åklagare undantag för ”Bundesfighter 2 Turbo”. 

Partiledare som ”Tekken”-slåss på pixliga retrobanor – med anti-semitiska budskap. Det satiriska webbläsarspelet ”Bundesfighter 2 Turbo” får behålla en nazistisk symbol efter ett beslut från en åklagare i Stuttgart, Tyskland, skriver föreningen Verband für Deutschlands Video- und Computerspieler.

Det kontroversiella spelet skapades inför förbundsdagsvalet i Tyskland och var tänkt att ge en bild av de olika partiledarna som tävlade om folkets röster. I ”Bundesfighter 2 Turbo” ger sig politikerna på varandra i blodiga slagsmål.

Alexander Gauland, partiföreträdare för rasistiska och högernationalistiska AfD, utför bland annat en attack i spelet där kroppen formas som ett spegelvänt hakkors. Gauland har själv inte kommenterat tolkningen.

I vanliga fall hade den tyska lagstiftningen inte släppt tyglarna utan strängt förbjudit hakkorset. Ända sedan det kom en dom mot ”Wolfenstein 3D” 1998 har man inte tillåtit nazistiska symboler i spelsammanhang. Detta innebär att bland annat MachineGames har behövt censurera innehållet i de tyska versionerna av sina titlar.

Symbolerna är däremot accepterade i andra kulturformer om det finns en koppling till satir, konst eller utbildning. Restriktionerna mot just spelmediet beror främst på att man under 90-talet uppfattade till exempel ”Wolfenstein” som väldigt verklighetstroget och därmed skadligt.

Nu verkar delar av det tyska rättsväsendet ändra uppfattning. En av anledningarna till åklagarens bestämmande är att ”Bundesfighter 2 Turbo” ville få unga människor att engagera sig i valet.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB