Startsida / Inlägg

Sadist, javisst! Hur mår egentligen David Cage?

av Effie Karabuda
davidcage

Att spelskaparnas spelskapare David Cage har en unken kvinnosyn vet alla. Förutom han själv.  

David Cage känns lite som den där farbrorn på släktkalaset som utbrister att han ”älskar kvinnokroppen” och jämför gärna det kvinnliga könet med olika naturväsen. Han säger sig också gilla ”starka tjejer”. Men i praktiken hyser han nog mer respekt för alla som har en snopp mellan benen. Själv nickar man inställsamt till hans ord men tar sig samtidigt mentalt för pannan. Bara låter hela hans existens passera och tänker ”ja ja, hans sort kommer ändå att dö ut snart.”.

För monsieur Cage har nämligen levt i liten bubbla i hela sitt liv. En bubbla där folk har strykt honom medhårs, kallat honom för ett geni och sett honom som mannen vars spel säljer som smör och lockar till sig Hollywood-skådisar. Det här har gett honom ett slags svängrum. Han har kunnat komma undan med småskeva kvinnoporträtteringar genom åren utan att någon ställt honom mot väggen. Tills nu.

Tidigare har många av oss har kanske reagerat med ett ”oj, det där va rätt så vidrigt” efter att Madison i ”Heavy Rain” blivit fastbunden, och i vissa fall mördad (beroende på hur man spelar) på en bår i en tortyrkammare av en man. Några fick kanske också en liten olustig känsla när den 16-åriga karaktären Jodie i ”Beyond: Two Souls” nästan blev våldtagen på ett biljardbord i en bar. För att inte tala om (SPOILER!) androiden Kara i senaste ”Detroit: Become Human” som – håll i hatten – blev fastbunden! I ännu en källarlokal! Av ännu en psykopat till man! 

Wow, David Cage. Vilken kille! Men nu för tiden blir det liksom lite svårt att vifta bort de här sadistiska övergreppen som en engångsföreteelse. Det är inte längre ett konstnärligt, utsvävande val. Utan ett mönster som upprepas om och om igen. Att Le Monde dessutom rapporterat att det råder en sexistisk jargong på hans studio Quantic Dream lämnar en bitter eftersmak. Men det allra deppigaste är ändå att Cage nekar till anklagelserna och ser sig själv som vadå? Moder Teresa?! Han har ju trots allt arbetat med Ellen Page som kämpar för HBTQ-personers rättigheter.

Jag pallar inte tänka på vad för slags mindervärdeskomplex Cage lider av. Eller om han har mommy issues. Men jag vet i alla fall att jag inte längre bara kan nicka snällt och upprätthålla den goda stämningen. Det är dags att ruska om den lilla spelfarbrorn.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB