Startsida / Inlägg

Journalist försvarade tjejer i spelforum – nu döms näthatarna

av Effie Karabuda
Foto: Youtube/jeuxvideo.com
Foto: Youtube/jeuxvideo.com

Franska journalisten Nadia Daam utsattes för dödshot när hon gick emot näthatet på ett spelforum. Två förövare döms nu till villkorligt fängelsestraff och böter.

Under me too-rörelsen i november utsattes Nadia Daam för grova hot. Efter hennes krönika i radiokanalen Europe 1 – där hon förkastade hatattackerna mot två kvinnliga feminister på ett spelforum på jeuxvideo.com – blev hon själv måltavla för näthatarna.

Två män som trakasserade den franska journalisten togs till rättegång i Paris. Männen har nu dömts till sex månaders fängelse under villkorlig dom. I Frankrike innebär det att de juridiskt sett är dömda till fängelse, men fängslas inte då de begår brott för första gången. Men de döms däremot hårdare om de skulle bråka med rättsväsendet igen. De tvingas dessutom betala 2 000 euro vardera i skadestånd till Daam, rapporterar Le Monde.

Journalisten – som också är känd från programmet ”28 Minutes” – fick motta våldtäkts- och dödshot, samt hot riktade mot sitt barn. Hon fick även sina bankkonton hackade. En av männen som dömdes hade klippt ihop ett fotomontage av Daam där hon blir halshuggen av IS.

Det är första gången någon blir dömd för hot kopplat till tv-spel i Frankrike. I sin krönika ifrågsatte Daam näthatarna på spelforumet och deras mognad, hon sa bland annat att ”deras hjärnor uppenbarligen inte passerat embryostadiet”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB