Startsida / Inlägg

”Reigns: Game of Thrones” är som Tinder – fast på järntronen

av Effie Karabuda
Foto: Devolver Digital/TT
Foto: Devolver Digital/TT
Rate

Reigns: Game of Thrones

Från 12 år

Format: iOS, Android, Mac, PC

Pris: Ca 40 kr

Utvecklare: Nerial

Utgivare: Devolver Digital

Maktgalen är bara förnamnet när jag styr Westeros på ett oförlåtande Tinder-vis. ”Reigns: Game of Thrones” är ett måste för alla fans av tv-serien.

Jag swipear höger och vänster. Men det är inte Johan, 27, som skriver att han är 1.90 lång eller Daniel, 24, med en fet abborre i handen som syns på skärmen. Fuckboysen har ersatts av ett brutalt ”Game of Thrones”-upplägg på liv och död. Inte helt olikt maktspelet ute på köttmarknaden…

Det nya ”Reigns”-spelet placerar mig direkt på järntronen och lägger Westeros öde i mina skakiga händer. Jag ställs inför olika dilemman som kan påverka ekonomin, det militära försvaret, religiositeten och mitt rykte bland folket. Det känns som att jag kämpar mot skidbacken på herrgårdsosten och hyvlar för blotta livet så att de fyra mätarna ska hålla sig jämna. Om jag blir för poppis bland invånarna störtas jag. Om jag spenderar för mycket pengar på flådiga fester blir jag halshuggen. Lagom är ledordet för att jag – och alla runt omkring mig – ska kunna överleva så länge som möjligt.

reigns1
Foto: Devolver Digital

Vill jag stoppa en grupp religiösa fanatiker? Skicka trupper till Winterfell? Stänga bordellerna? Eller kanske lägga pengar på en ”kämpa till döden”-turnering istället för nya krigsvapen? Oftast är det inte min egen vilja som styr, utan alla andras. Att gå på magkänsla och spela ”the good guy” är sällan en bra idé. Det gäller att tänka taktiskt och välja mina strider.

I sann ”GoT”-anda får de mest kända karaktärerna prova på att regera. Beroende på vem jag väljer får jag även handskas med nya situationer och framför allt deras relationer. Jon Snow flörtar gränslöst med Daenerys, Sansa försöker lära sig att lita på sin omgivning och Cersei behöver deala med sin störiga lillebror.

Det verkar ofta vara omöjligt att vinna. Både över själva spelet och över mig själv. Att bli tilldelad en gränslös tillgång på makt gör mig knäpp. Jag mår skit av att bestämma saker, men jag skulle också må skit om någon plötsligt tog allt mitt inflytande ifrån mig. Spelet väcker det mest Trump:iga inom mig och gör att jag bara vill fortsätta och fortsätta tills jag har grävt min egen grav.

regins3
Foto: Devolver Digital

”Reigns: Game of Thrones” är inte ett mästerverk. Men det innehåller tillräckligt många konflikter och olika riktningar för att upprätthålla mitt och fansens intresse – i alla fall i ett par timmar. Tv-dramat är dessutom som klippt och skuret för det här snabba konceptet.

Det känns också betydligt bättre att få ont i tummen av att swipea på en Dothraki-älskare – och inte en abborrekille.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB