Startsida / Inlägg

Blizzard svarar på kritikstormen – mot mobilspelet ”Diablo Immortal”

av Effie Karabuda
Allen Adham och "Diablo Immortal". Foto: Blizzard
Allen Adham och ”Diablo Immortal”. Foto: Blizzard

Många hade hoppats på heta avslöjanden under Blizzcon, men fick nöja sig med ett mobilspel. Nu svarar Blizzard på fansens raseri mot ”Diablo Immortal”.

Spekulationerna pågick i månader och man trodde länge att Blizzard skulle släppa en rejäl bomb på Blizzcon. Men det blev inget ”Diablo IV” eller någon annan efterlängtad satsning i ”dungeon crawler”-serien.

Under öppningsceremonin för företagets årliga konvent utannonserade man istället mobilspelet ”Diablo Immortal”. Appen är en multiplayerupplevelse där man ska ta sig igenom fängelsehålor och spela som en av sex olika klasser. Det kommer att vara ett ”free to play”-spel som innehåller mikrotransaktioner.

Fansens vrede visste inga gränser. I skrivande stund har en trailer till ”Diablo Immortal” 376 000 tummar nedåt på Youtube och sociala medier kryllar av hat.

Flera personer som befann sig på Blizzcon buade ut utvecklarna under en offentlig frågestund. Ett fan undrade om spelet var ”ett sent aprilskämt”. Blizzards Wyatt Cheng underlättade inte situationen och fick sura miner när han svarade ”Har ni inte telefoner?” på frågan om spelet kommer till PC.

Utvecklarna erkänner i en intervju med Kotaku att de inte var beredda på det otroliga missnöjet. Producenten Allen Adham säger att de hade förväntat sig en del motreaktioner, men ”inte på den här nivån”.

”Vi vet att vår publik är passionerade PC- och konsolfans. Vi har sett det här förut. Vi fick liknande reaktioner när vi utannonserade ’Diablo’ till konsol och när vi avslöjade ’Hearthstone'”, förklarar Adham.

Blizzard-chefen kommenterar fansens utbrott på nätet och menar samtidigt att man inte ska underskatta deras glöd.

”De älskar vad de älskar och vill ha vad de vill ha.”, säger han och fortsätter:

”Den passionen är också vad som driver oss till att göra spel och är anledningen till varför vi har gjort det i nästan tre årtionden nu. Jag förstår deras känsla och önskar att vi kunde dela med oss mer av alla fantastiska saker vi gör, inte bara kring ’Diablo’ utan som ett företag i stort.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB