Startsida / Inlägg

Tuttlisorna förtjänar mer kredd i ”Soulcalibur VI”

av Effie Karabuda
tuttlisor
Taki och Sophitia. Foto: Bandai Namco Entertainment

Man skulle kunna kalla dem för sexistiska, men man kan också se dem som befriande. Jag har blivit vän med tuttlisorna i fightingspelen – en gång för alla.

Jag har alltid valt bort de storbröstade tjejerna i fightingspel. Som liten gamer sparkade jag hellre sönder revben som clownen Pierre eller gav motståndaren en rejäl hjärnskakning som kossan Ushi – i ”Fighter’s Destiny” till Nintendo 64. Alla studsiga och kvinnliga kroppsdelar skrämde mig.

Samma anti-tuttmentalitet tar jag nu med mig in i ”Soulcalibur VI” som vuxen. Inte skulle JAG – denna upplysta Simone de Beauvoir-anhängare – få för mig att strutta omkring i stringbikini när jag slåss för min överlevnad. Det går emot feministkoden.

Men efter att nästan ha skurit av folks lemmar som Voldo och hänförts av Geralts schvung-kompatibla silverhår ger jag mig ut på okänd mark. Tuttlisorna står framdukade likt en sillbuffé på midsommarafton.

Ivy med sina v-formade trosor och extrema skrevinzoomningar får mig att tro att fyrverkerier ska flyga ut ur hennes fiffi. Ninjan Takis ballonger ser ut att spricka vilken sekund som helst. Och Seong Mi-Na är helt klart den barnförbjudna versionen av Mulan. Vem passar mig egentligen bäst? Jag står inför ett beslut som till och med skulle få Bachelor-David att börja svettas.

Valet faller till slut på Sophitia. Är hon en grekisk gudinna? Ett nordiskt väsen? Ingen vet. Men det råder i alla fall inga som helst tvivel om att det bara är några få nudelsmala trådar som håller ihop hennes byst.

Sophitia förvånar mig med sin otroliga kämparglöd. Inte ens tyngdkraften kan stoppa henne. Kanske har hon för mycket att bevisa när hennes urringning tar mer fokus än vår talmans chokladbiskvier. Hon fäktas med sitt svärd och jonglerar sina fiender. Det går som en dans och jag sätter kombo efter kombo. När ”You win” pryder skärmen fylls jag av stolhet. Och de nudelsmala trådarna på min klänning har visst spräckts.

Jag skäms över hur jag behandlat fightingspelens tuttlisor. Jag har varit orättvis. De har – trots utfläkandet – exakt samma förutsättningar som alla andra. Med det sagt tycker jag dock att de är värda sponsrade sportbehåar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt-
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB