Startsida / Inlägg

”Just Cause 4” ett av årets osexigaste släpp

av Effie Karabuda
justcause4
Foto: Square Enix
Rate

Just Cause 4

Från 18 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Avalanche Studios

Utgivare: Square Enix

Kom med något nytt, Avalanche. ”Just Cause 4” visar tydligt att Rico Rodriguez och hans galenskaper har haft sitt bäst-före-datum.

Förlåt, men det finns inget osexigare koncept än det här; en skäggig snubbe vars främsta egenskap är att han gillar fordon och coola gadgets. Det känns så otroligt utdaterat för att vara spelvärlden 2018. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på att agenten Rico Rodriguez flängt runt i drygt 12 år.

I ”Just Cause 4” tvingas jag dras med den här medelålderskrisande mannen ännu en gång. Vi befinner oss på den latinamerikanska ön Solís för att störta gruppen The Black Hand som förstås har kopplingar till några gamla diktatorer. När det visar sig att organisationen också har vissa band till Ricos avlidne pappa bryter helvetet lös på riktigt.

Foto: Square Enix

Om du av någon outgrundlig anledning känner livslust av tanken på att veckla ut din wingsuit, spränga generatorer och änterhaka dig fram i ungefär tio timmar så är det här rätt spel för dig. Fjärde delen handlar om – precis som föregångarna – att sabotera så mycket som möjligt. Område för område ska låsas upp och tas över av ”the army of chaos” som jag leder. Men trots att det finns oändligt många sätt att orsaka kaos på känns upplevelsen ändå alldeles för platt.

Man kan inte mula spelaren med typ explosioner och tro att det ska lösa allt. Avalanche Studios experimenterar med båtar som flyger över vattenfall och lastbilar och fiender som kastas upp i skyn med hjälp av ballonger. Upplägget har absolut en viss charm, men problemet är bara att alla tokiga inslag inte blir så tokiga efter ett tag. De blir vardagsmat. Och då finns bara en intetsägande story och upprepande mekanik kvar.

Foto: Square Enix

Utöver det vacklande manuset och bristen på innovativitet är ”Just Cause 4” dessutom buggigt och lider av Playstation 3-aktig grafik. Jag får en känsla av att spelet stressats fram och att utvecklarna kanske har en lite opeppad inställning till hela projektet. Eller vad vet jag. Slutet hintade ju om en fortsättning…

Det är bara att inse att herr Rodriguez inte hänger med i nymodigheterna. Han har inget att bidra med i ett spelklimat fullt av mångfacetterade män som ”The Last of Us”-Joel och ”God of War”-Kratos. Rico är liksom ”how do you do, fellow kids?”-memen personifierad.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB