Startsida / Inlägg

Sony avslöjar: Så kraftfull blir nästa Playstation

av Effie Karabuda
Foto: Playstation/Flickr

Efter en tids rykten delar Sony äntligen med sig av planerna kring nästa konsolgeneration. Här är vad vi kan förvänta oss av nya Playstation. 

En ny Playstation-konsol är i utveckling. I en intervju med Wired berättar Sonys systemarkitekt, Mark Cerny, mer om detaljerna kring designen.

Hårdvaran kommer att vara betydligt starkare än sin föregångare och drivas på en systemkrets med åtta processorkärnor. Dessutom har den en grafikprocessor som stödjer raytracing – i hopp om att nå en mer fotorealistisk grafik.

Även ljudet har fått en del uppgraderingar med en separat enhet som är kopplad till själva processorn. På så sätt kan man framkalla 3D-ljud och öka inlevelsen i spelet.

– Som spelare har det varit frustrerande att ljudet inte förändrades så mycket mellan Playstation 3 och Playstation 4. Med nästa konsol är drömmen att visa hur dramatiskt annorlunda ljudupplevelsen kan vara när vi adderar betydande mängder av hårdvaruhästkrafter till den, säger Cerny till Wired.

Något man lagt ner extra mycket krut på är snabbheten. Ett nytt flashminne ersätter hårddisken och minskar laddningstiderna drastiskt. Det kommer alltså inte ta lika lång tid att läsa in data i spelet.

Under Wired-intervjun visar Cerny upp en scen från ”Spider-Man” där han pausar spelet för att förflytta sig till en annan punkt på kartan. Den här flytten tog 15 sekunder att ladda på Playstation 4 men laddas in på blott 0,8 sekunder på den nya prototypen.

Konsolen kommer också – till många fans förtjusning – att vara bakåtkompatibel med gamla PS4-titlar och ha en läsare av fysisk media. Den har redan skickats ut till olika spelföretag som är i full gång med att skapa nästa generations spel.

Än så länge har Sonys nya satsning inget namn, pris eller releasedatum.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB