Startsida / Inlägg

Yoshi når sin fulla potential i ”Crafted World”

av Effie Karabuda
Foto: Nintendo
Rate

Yoshi’s Crafted World

Från 3 år

Format: Nintendo Switch

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Good-Feel

Utgivare: Nintendo

Yoshi är i sitt esse. Det är både kravlöst och glädjefyllt när Nintendo-ikonen bjuder på en riktig äggkavalkad i ”Crafted World”.

Han käkar upp, bajsar ut och skjuter. Kretsloppet är hela grunden för ”Yoshi’s Crafted World”. Redan i ”Woolly World” till Wii U uppfattade jag det som att Yoshi äntligen kunde stå tryggt på egna ben och plattforma sig igenom livet. Det senaste tillskottet bekräftar den känslan.

Yoshi slukar upp alla varelser i sin väg och pruttar ut dem i form av små ägg – som han (hen?) sedan skjuter på fiender och olika hinder. De små benen sprattlar när han hoppar och har sig. Han jagas av en skelettdinosaurie, rider över lavafloder på Poochys rygg, förvandlas till en pappersversion av sig själv som mosar kartonger och spränger ballonger med hjälp av ett flygplan. Varje bana är proppad med överraskningar och presenterar unika gameplay-utmaningar som sällan återanvänds. Det är en fartfylld resa i en klippa-och-klistra-värld. 

Foto: Nintendo

Det finns över 40 banor med olika teman som alla kommer att kännas bekanta – men också uppdaterade – för Nintendo-älskarna. ”Crafted World” är ett perfekt avbrott från ”Sekiro”-pressen och ”The Division 2”-nötandet. Jag känner inga krav utan vaggas bara in i en lekfull miljö där vad som helst kan hända. Vid ett tillfälle blir jag till och med jagad av clowndockor med yxor – och det är så mycket gulligare än vad det låter. Animationerna och ljuddesignen förstärker den puttenuttiga grafiken och gör att jag vill kindnypa hela spelet.

Samlandet är en evig men belönande process. Plattformsspelet jobbar inte bara sidledes, utan också på djupet. Jag rör mig i olika dimensioner på skärmen och kan både backtracka och hitta nya spår för att plocka på mig collectibles. Att ta mig fram till mållinjen är bara en del av hela äventyret. Alla avklarade banor kan till exempel köras en gång till med nya sidouppdrag – så som att leta efter Poochys små valpar. 

Foto: Nintendo

Ibland hade jag kanske velat ha mer motstånd och mindre ”smooth sailing”. Dessutom känns co-op-läget lite rörigt. Men ”Yoshi’s Crafted World” låter Yoshi nå sin fulla potential och ger verkligen det där – förlåt – lilla äggstra.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB