Startsida / Inlägg

E-sportproffs kickad från turnering – protesterade för Hongkong

av Effie Karabuda
Foto: Blizzard/Inven Global

Blizzard har stängt av Chung ”Blitzchung” Ng Wai från Hearthstone Grandmasters. Detta efter att e-sportsstjärnan uttryckt stöd för protesterna i Hongkong. 

”Hearthstone”-proffset kommer inte längre få tävla i Blizzards turnering. Idag valde spelföretaget att kicka Chung Ng Wai efter att han utropat ”befria Honkong, vår tids revolution!” mitt under sändning.

Det var i lördags som Hongkong-bon tog på sig en gasmask under en intervju och visade sitt stöd för staden – där protester mot det kinesiska fastlandsstyret har pågått sedan i juni. Blizzard har även avslutat samarbetet med de två kommentatorerna som var med i liveshowen.

”Jag vet vad mitt agerande innebär. Det kan orsaka stor skada, till och med för min personliga säkerhet i riktiga livet. Men det är min plikt att säga något om konflikten”, skriver Ng Wai i ett uttalande till Inven Global.

”Blitzchung” har tagit politisk ställning och på så sätt brutit mot Blizzards regler. Han får därför inte vara med i ”Hearthstone”-turneringar fram till den 5 oktober 2020 – trots att han är en av världens bästa spelare. Han får inte heller behålla sina prispengar för säsongen.

”Vi står för individens rätt att uttrycka tankar och åsikter, men spelare och andra deltagare som deltar i våra e-sporttävlingar måste förhålla sig till tävlingens officiella regler”, meddelar Blizzard i ett uttalande.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB